Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Eetbare paddenstoelen kweken

Heb je een balkon, tuin of terras op het noorden? Zou je daar dolgraag lekkere dingen willen telen voor op tafel, maar zorgt het gebrek aan zonlicht ieder jaar weer voor een magere of mislukte oogst? Dan is het volgende zeker het overwegen waard: ga paddenstoelen kweken!

Waterkefir uit de tuin

Thee en sap uit eigen tuin is natuurlijk heerlijk. Maar wat dacht je van een bruisende limonade of een sprankelende champagnedrank van eigen teelt. En dan hebben we het niet over ingewikkelde technieken of wekenlang geduld. We praten over een drinkbaar resultaat na amper één week. Zoiets kan enkel met Kefir.

Zelf plantaardige melk maken

Met soyamelk en rijstmelk ben ik al een tijdje vertrouwd, maar ik had tot voor kort niet kunnen vermoeden dat ik zelf binnen een mum van tijd en op super eenvoudige wijze melk zou kunnen maken van walnoten uit de tuin of van hazelnoten uit het park en dat deze melk ook nog eens ontzettend lekker zou zijn!

Romke van de Kaa: Kornoelje, de vergeten vruchten

De Gele kornoelje wordt al eeuwenlang aangeplant in Europa; niet zozeer om zijn bloei, maar om zijn vruchten. In het najaar zit de boom vol met langwerpige, lakrode vruchten die met wat fantasie op kersen lijken. Cornelian cherry wordt de boom in Engeland daarom genoemd. Ook in Nederland werden die in rauwe staat wrang smakende kornoeljevruchten vroeger geoogst; in Limburg werden ze als garnering van vlaaien gebruikt. Ook wordt er een jam van gemaakt die aangenaam zoetzuur smaakt.

Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden

De drie belangrijkste beginselen van permacultuur moestuinieren zijn: rust voor de bodem (ofwel: niet spitten), de grond beschermen door hem bedekt te houden met mulch, en diversiteit. In dit artikel over de permacultuur moestuin kun je lezen op welke manier je vaste bedden aanlegt.

Taco’s Stadsmoestuin: september en oktober

We eten nog doorlopend van de herfstframbozen en kijken de appel(s) bijna van de boom. De goudrenet in de achtertuin draagt dit jaar véél minder dan vorig jaar, om eerlijk te zijn maar één appel. Niet zo gek, want na de enorme oogst van vorig jaar, bijna dertig appels aan een jong boompje, kan je een ‘beurtjaar’ verwachten.

Japanse miniblad-moestuin

Japanse Miniblad-moestuintjes passen perfect in de hedendaagse trend van snel, makkelijk, gezond, opvallend van smaak en zijn vrijwel overal toepasbaar. En het gaat écht supersnel. In amper één tot drie weken tijd kweek je in een ondiepe bak of stijlvolle schaal een origineel miniblad-moestuintje; mooi om naar te kijken en klaar om meteen uit te oogsten.