Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Groene geheimen: Fuchsiabessen

Op het eerste gezicht lijken fuchsia’s op ‘gewone’ struiken met sierlijke druppelvormige bloemen. Het zal je daarom misschien verbazen dat verborgen tussen deze prachtige eetbare bloemen, eetbare bessen zitten die erg op jelly beans lijken. Er zijn meer dan honderd soorten fuchsia’s die deze eetbare bessen produceren, maar elk met een net iets andere bloem…

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!

Taco’s Stadsmoestuin: Maart en April

We kunnen nu heel wat zaaien: raapstelen, radijs, rucola, tuinkers, meiraapjes, snijbiet, wortelen, spinazie en rode biet direct op hun plek en spruitkool op een zaaibedje om later uit te planten, kapucijners, doperwten en peultjes. Na het zaaien kan je de grond wat aandrukken met een plankje en geef je voorzichtig water met een fijne broes, omdat de zaadjes anders wegspoelen. Maak een duidelijk schetsje en aantekeningen van je zaaiactie, zodat je straks het juiste uitplant.

Wildplukken: Magnoliabloemen

Hieperdepiep: het is voorjaar! Niets symboliseert de lente meer zoals de bloei van de vele struiken en bomen dat doet. Neem nou de magnolia …als je mazzel hebt staat er misschien wel zo’n mooie, oude magnoliaboom in je tuin staat. Jazeker, mazzel, want man, man, man wat zijn magnoliabloemen toch heerlijk.

Romke van de Kaa: Moerbei

In onze tuinen kom je twee moerbeisoorten tegen: Morus alba, de Witte moerbei, en Morus nigra, de Zwarte moerbei. Beide bomen komen van oorsprong uit Azië. De Witte moerbei is bekend van de zijdecultuur, want dit is de boom waarop de zijderupsen altijd worden gekweekt.

Experimenten met een strobaalmoestuin

Als je in het bezit bent van een dakterras of terrein met arme grond, kan een strobaalmoestuin een uitkomst zijn. En het is gemakkelijk: zonder spitten of graven plant je eenvoudig de zaailingen in een strobaal. Met als grootste pluspunt: geen onkruid en afval. Maar hoe ga je precies te werk? En welke planten voelen zich lekker in een strobaal? Stadstuinieren zocht het uit.

Groene geheimen: Mierik

Mierik, beter bekend als mierikswortel, is een vaste plant die al meer dan 3000 jaar wordt gekweekt. Deze is afkomstig uit Oost-Europa en in de Griekse mythologie werd gezegd dat zijn extreem gezonde pittige wortels meer dan hun gewicht in goud waard waren…