Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Romke van de Kaa: Openbaar fruit

In sommige steden zie je mooie bomen, en in andere minder mooie bomen, maar bijna nooit zie je vruchtbomen. Ik ben wel eens bij de afdeling Openbaar Groen van een gemeente wezen vragen waarom er geen fruitbomen in parken en plantsoenen werden geplant. Het antwoord...

De stad ontkiemt: Boer Koekoek

Aan de rand van Nijmegen, in het begin van de Ooijpolder, bevindt zich het land van Boer Koekoek. Helen en Robert Koekoek zijn hier in 2011 een CSA (Community Supported Agriculture) bedrijf begonnen. In het Nederlands ook wel ‘Pergola’ genoemd. Dit model is gebaseerd op de afspraken die een boer met zijn consumenten maakt, die daarna geen consumenten meer zijn maar ‘deelgenoten’. De deelgenoot geeft de boer per jaar een vergoeding voor de gemaakte kosten en mag in ruil daarvoor zelf de gewassen oogsten. Op deze manier worden de opbrengsten en ook de risico’s samen gedeeld

Als alternatief: Koolrabi

Voor de beginnende tuinier (of zelfs de ervaren) zijn kolen verrassend moeilijk om goed te kweken, omdat ze zeer gevoelig zijn voor ongedierte en precies de juiste hoeveelheid voeding en water nodig hebben. Koolrabi is zeer geschikt voor de teelt in potten of in je...

Het dak op met Potage-Toit

Ook dit jaar huist een moestuin op het 350 vierkante meter grote dakterras van de Koninklijke Bibliotheek van België. Hier kweekt voor de vierde keer een klein team van vrijwilligers biologische groenten en kruiden in zelf ontworpen potten van geotextiel. Met succes, want inmiddels kan de dakmoestuin in hartje Brussel bestaan zonder subsidie.

Heilzaam kruid: Knoflook

Knoflook – de officiële naam is Allium Sativum – is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal Azië. Vandaar is het naar het Midden Oosten gegaan en nu wordt het in de hele wereld gebruikt. Inmiddels is knoflook ook niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken....

Transition Towns: Lokaal de wereld verbeteren

Een betere wereld begint bij jezelf is een oude slogan die heel goed van toepassing is op de mensen die vinden dat we voedsel en energie veel meer lokaal moeten produceren. Tientallen transition towns in Nederland brengen dat ook in praktijk. "We hebben een 12...

Romke van de Kaa: Vijg in pot

Hoe meer de Europese wegen ‘s zomers verstopt raken, hoe aantrekkelijker het klinkt: vakantie vieren op je eigen terras. Misschien worden daarom balkons en terrassen steeds vaker aangekleed met palmen, bananenplanten en boomvarens. Maar ja, met dergelijke planten mag...

Groene geheimen: Engelwortel

Engelwortel, het ‘kruid van de engelen’, heeft een lange medicinale en culinaire geschiedenis. Het werd als smaakstof in verschillende likeuren gebruikt, waaronder Vermouth, Gin, en zelfs Absinthe. Dit zoetgeurend kruid is nog vrij ongewoon in de gemiddelde stadstuin, maar het kweken van deze mooie, veelzijdige en makkelijke plant is zeker de moeite waard.