Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

De kok en zijn moestuin: River Cottage

De kok en zijn moestuin: River Cottage

Ik hou van Hugh Fearnley Whittingstall’s programma’s over moestuinieren, koken, wildplukken en zelfvoorzienend leven en was daarom erg in m’n nopjes toen ik twee dagen langs mocht komen om te fotograferen, interviewen en… meegenieten van overheerlijk eten!

Tuin zonder grond: De raamtuin

Tuin zonder grond: De raamtuin

Geen tuin of balkon maar wel groene vingers en een creatieve geest? Denk dan eens aan een raamtuin. Zo’n groen gordijn van augurk, tomaat of aardbei en kruiden zoals salie, basilicum peterselie en koriander is lekker en bovendien prachtig om te zien.

Wildplukken: Winterpostelein

Wildplukken: Winterpostelein

Voor velen is het wildplukseizoen opgehouden. De bessen zijn ingemaakt, de bieten zitten ook keurig rood in de potten en de rust op het land is wedergekeerd. De moestuin mag voor velen rusten, maar voor mij is het nu speuren naar die specifieke wilde kruiden die zelfs de winter weten te trotseren. Een van die kruiden of zeg bladgroente is de wilde winterpostelein.

Eten uit de stadstuin: Uien

Eten uit de stadstuin: Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Het tuinseizoen is over. Het is nog geen winter, maar de meeste oogst is binnen en van de rest is duidelijk dat de groei er uit is. Er is nog een aantal klusjes te doen om dit seizoen af te ronden, maar de meeste werkzaamheden zijn al een eerste voorbereiding op volgend jaar.

Start je moestuin: De indeling

Start je moestuin: De indeling

Start je moestuin: De indeling "Een mooie vorm en aanleg zorgen ook in de winter voor een mooi beeld" De indeling De basis maten om een tuin mooi én praktisch in te richten: de ruimte die een gewas nodig heeft, de maat van het gereedschap waarmee je werkt en de...

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Eten uit de stadstuin: Pastinaak

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte. Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste!