Kweken en oogsten

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Met de kids: Zelf een wormenbak maken

Met de kids: Zelf een wormenbak maken

Wormen zijn experts in het maken van compost. Ze zijn niet alleen de meest onderhoudsarme huisdieren ooit, ze bieden ook een prima kans om kinderen meer over de afbraak van organisch materiaal te leren. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar plastic bakken. Binnen een mum van tijd zijn de wormen door je groente- en fruitafval aan het knagen.

De kok en zijn moestuin: Seppe Nobels

De kok en zijn moestuin: Seppe Nobels

Midden in het centrum van Antwerpen zit Graanmarkt 13, het restaurant van Seppe Nobels. Seppe is een jonge, ambitieuze kok, die zijn hart verloren heeft aan groente. Hij geniet van het werken in de kruidentuin en is sinds twee jaar enthousiast imker. “Bijen zijn belangrijk voor de stad.”

De kunst van tuinieren – Adriaen Coorte

De kunst van tuinieren – Adriaen Coorte

Nederlandse kunstenaars laten zich al eeuwenlang inspireren door moestuinen. Adriaen Coorte maakte bijvoorbeeld prachtige stillevens van geoogste groenten en fruit. Asperges, aalbessen, aardbeien, abrikozen, kruisbessen, perziken… hij legde ze op zo’n bescheiden en intieme manier vast dat je hun smaak bijna door de verf heen kunt proeven.

Romke van de Kaa: Salie

Romke van de Kaa: Salie

Planten kun je aan hun uiterlijk herkennen, maar vaak ook aan hun geur. Zo verspreiden veel salvia’s een doordringende stank van kattenpis. De salie van de saliemelk doet dat gelukkig niet. Die culinaire salie heet Salvia officinalis. Het is een struikje met aromatisch grijs blad en paarse bloemen in de voorzomer.

De kok en zijn moestuin: Uit Je Eigen Stad

De kok en zijn moestuin: Uit Je Eigen Stad

Rotterdam is anders dan andere steden. Sommige mensen zijn er zo verknocht aan dat ze er nooit meer weg willen, anderen hebben moeite de charme ervan in te zien. Ik behoor helaas tot de laatste categorie. Des te specialer was het dan ook om midden in het rauwe...

Theeplant Kweken en oogsten

Theeplant Kweken en oogsten

Wist je dat theeplanten eigenlijk afkomstig zijn uit de kille, mistige bergtoppen van China? In Nederland een berg vinden zal een flinke uitdaging zijn; gelukkig voldoet een koele, vochtige plek in de tuin ook.

Kruisbessen kweken en oogsten

Kruisbessen kweken en oogsten

De kruisbes is een doornstruik die in de vroege zomer bloeit en vervolgens eigenaardige, ronde vruchtjes geeft. Het zijn erg taaie planten die tegen een muur of in een pot kunnen groeien. Perfect voor de stadstuin dus!

Als de plant eenmaal aangeslagen is, zal hij bakken vol rood, groen of geel fruit produceren. Kruisbessen zijn op veel manieren te verwerken, als je ’t tenminste kunt laten ze allemaal meteen op te eten.

Romke van de Kaa: Gember

Romke van de Kaa: Gember

Soms is het zelf opkweken van planten kinderlijk eenvoudig. Neem nou gember. Je gaat naar een goed-gesorteerde groenteman, of naar een oosterse winkel, je koopt een paar wortelstokken van gember, je neemt een bloempot, stopt de wortels erin, en voilà: voor de rest van je leven kun je putten uit je eigen voorraad van zelfgekweekte gember.

Aardkastanje – Kweken en oogsten

Aardkastanje – Kweken en oogsten

Aardkastanje is een makkelijke, meerjarige en multifunctionele plant. Alle delen van deze plant zijn eetbaar. Met zijn sierlijke, varenachtige bladeren, mooie witte schermbloemen en een heerlijke oogst het hele jaar door, is het zeker een aanrader om deze kleine schoonheid in je tuin te hebben.