Kweken en oogsten

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

De kok en haar moestuin: Natascha Boudewijn

De kok en haar moestuin: Natascha Boudewijn

Je passie volgen: er zijn veel mensen die ervan dromen, maar slechts weinigen durven de stap daadwerkelijk te zetten. Natascha deed het. Na jarenlang als interim-communicatiemanager te hebben gewerkt, begon zij haar eigen kookatelier. In een oude bollenschuur in Voorschoten richtte zij een prachtige studio in en sindsdien is ze alle dagen druk met koken en werken in de moestuin.

Romke van de Kaa: Vijver op het balkon

Romke van de Kaa: Vijver op het balkon

In een klassieke vijver plant je waterlelies, zwanenbloemen en pijlkruid, maar in de balkonvijver is dat niet praktisch. Die planten worden eenvoudigweg te groot, hoewel er ook mini-waterlelies zijn. De beste oplossing voor kuipen en bakken en schalen zijn tropische waterplanten die je voor weinig geld in plastic kuipjes bij een tuincentrum kunt kopen.

Het Spilvarken zet Gents afval om in voedsel

Het Spilvarken zet Gents afval om in voedsel

Fruitschillen, oud brood, gebutste appels. Volgens een groep Gentenaren kan dat allemaal een bron zijn voor nieuw voedsel. Afgelopen jaar lieten zij onder de naam Het Spilvarken varkens en kippen in Gent duizend kilo lokaal voedselafval verwerken. Het resultaat: 250 kilo varkensvlees en een stuk herwonnen grond, vruchtbaar en geschikt voor groententeelt.

De kok en zijn moestuin: John Hannema

De kok en zijn moestuin: John Hannema

Een vrije geest met gevoel voor ondernemerschap: John Hannema. Hij begon het Rijk van de Keizer ooit vanuit een klein huiskamerrestaurantje en bestiert nu een creatief restaurant, annex culturele vrijplaats, aan de rafelrand van Amsterdam. Op het terrein neemt de moestuin een bijzondere plek in

Romke van de Kaa: Openbaar fruit

Romke van de Kaa: Openbaar fruit

In sommige steden zie je mooie bomen, en in andere minder mooie bomen, maar bijna nooit zie je vruchtbomen. Ik ben wel eens bij de afdeling Openbaar Groen van een gemeente wezen vragen waarom er geen fruitbomen in parken en plantsoenen werden geplant. Het antwoord was: het publiek zou het fruit maar gaan plukken. Tja, waar is fruit dan anders voor bedoeld? Hoewel – je kunt er natuurlijk ook mee gooien, bij voorkeur naar het hoofd van een ambtenaar van Openbaar Groen.

De stad ontkiemt: Boer Koekoek

De stad ontkiemt: Boer Koekoek

Aan de rand van Nijmegen, in het begin van de Ooijpolder, bevindt zich het land van Boer Koekoek. Helen en Robert Koekoek zijn hier in 2011 een CSA (Community Supported Agriculture) bedrijf begonnen. In het Nederlands ook wel ‘Pergola’ genoemd. Dit model is gebaseerd op de afspraken die een boer met zijn consumenten maakt, die daarna geen consumenten meer zijn maar ‘deelgenoten’. De deelgenoot geeft de boer per jaar een vergoeding voor de gemaakte kosten en mag in ruil daarvoor zelf de gewassen oogsten. Op deze manier worden de opbrengsten en ook de risico’s samen gedeeld