Kweken en oogsten

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Als alternatief: Koolrabi

Als alternatief: Koolrabi

Voor de beginnende tuinier (of zelfs de ervaren) zijn kolen verrassend moeilijk om goed te kweken, omdat ze zeer gevoelig zijn voor ongedierte en precies de juiste hoeveelheid voeding en water nodig hebben. Koolrabi is zeer geschikt voor de teelt in potten of in je...

Het dak op met Potage-Toit

Het dak op met Potage-Toit

Ook dit jaar huist een moestuin op het 350 vierkante meter grote dakterras van de Koninklijke Bibliotheek van België. Hier kweekt voor de vierde keer een klein team van vrijwilligers biologische groenten en kruiden in zelf ontworpen potten van geotextiel. Met succes, want inmiddels kan de dakmoestuin in hartje Brussel bestaan zonder subsidie.

Heilzaam kruid: Knoflook

Heilzaam kruid: Knoflook

Knoflook – de officiële naam is Allium Sativum – is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal Azië. Vandaar is het naar het Midden Oosten gegaan en nu wordt het in de hele wereld gebruikt. Inmiddels is knoflook ook niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken....

Engelwortel – Kweken en oogsten

Engelwortel – Kweken en oogsten

Engelwortel, het ‘kruid van de engelen’, heeft een lange medicinale en culinaire geschiedenis. Het werd als smaakstof in verschillende likeuren gebruikt, waaronder Vermouth, Gin, en zelfs Absinthe. Dit zoetgeurend kruid is nog vrij ongewoon in de gemiddelde stadstuin, maar het kweken van deze mooie, veelzijdige en makkelijke plant is zeker de moeite waard.

Wildplukken: Zeewieren Hollandse Sushi?

Wildplukken: Zeewieren Hollandse Sushi?

Daar sta je dan met je emmertje en schepje op het strand. Altijd gezellig en vooral als de zon schijnt en het kortebroekenweer is. En als je dan toch aan het strand bent kun je net zo goed eens even kijken wat er voor lekkers te sprokkelen is…

Kiemgroenten kweken

Kiemgroenten kweken

Wie tijdens de wintermaanden toch iets makkelijks en gezonds uit eigen teelt op tafel wil zetten, kan aan de slag met kiemen. Ze worden ook wel spruitgroenten genoemd, het zijn in feite jonge plantjes. De kiem bevat vaak meer voedingsstoffen dan de volwassen plant en zit vol met vitaminen en mineralen. Lekker gezond dus. Iedereen kent de klassiekers als alfalfa, taugé en tuinkers, maar er zijn veel meer soorten. Denk maar eens aan de kiemen van zonnebloemen, radijs, kikkererwten of rode kool.

De kok en haar moestuin: Esther Kuiler

De kok en haar moestuin: Esther Kuiler

De kok en haar moestuin: Esther Kuiler "het is zo'n mooie plek, daar wil je mensen van laten meegenieten" Aan een laan vol hoge bomen in Renkum ligt “De Ommuurde Tuin” van Esther Kuiler. Een idyllischere entree is bijna niet denkbaar: aan de ene kant van de tuin...

Onkruid of gratis planten?

Onkruid of gratis planten?

Onkruid of gratis planten? "er kunnen planten tussen zitten waar je blij mee zult zijn" In de zomer zullen veel “zelf-zaaiende” planten spontaan de grond uit schieten. Veel van deze plantjes zul je waarschijnlijk het liefste meteen onderschoffelen, maar er kunnen...