Kweken en oogsten

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Romke van de Kaa: Wereldstad versus dorp

Romke van de Kaa: Wereldstad versus dorp

Waar de lucht schoon is kun je planten wat je wilt, maar in de vervuilde lucht van miljoenensteden zijn het alleen de allersterksten die overleven. De straatboom in een wereldstad moet taai zijn. Nu telt ons land geen miljoenensteden; zelfs onze hoofdstad doet meer...

Schorseneren – Zaaien en oogsten

Schorseneren – Zaaien en oogsten

Ondanks de ongelukkige bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ (vanwege het kleverige sap dat vrijkomt tijdens het schillen) zijn schorseneren in de moderne stadstuin en keuken vanwege hun delicate en romige smaak weer in opkomst.

Groene geheimen: Zoethout

Groene geheimen: Zoethout

Met zoethout heb je geduld nodig, want je kunt de wortels pas na 3 tot 4 jaar oogsten. Gebruik in de tussentijd de blaadjes om thee van te zetten. Het wachten is zeker de moeite waard, want het is een prachtige plant! De wortels kunnen een diepte van 1 meter bereiken en kunnen zich in de breedte uitstrekken tot wel 5 meter! Zoethout is relatief makkelijk te kweken in je eigen stadstuin of zelfs in grote potten op je balkon.

Rob Roggema, Ontwerpen aan Stadslandbouw

Rob Roggema, Ontwerpen aan Stadslandbouw

Ondanks alle initiatieven om meer gewassen binnen de bebouwde kom te verbouwen, is dat volgens Rob Roggema, lector Ontwerpen aan Stadslandbouw, aan Hogeschool Van Hall Larenstein, helaas nog geen factor van belang in de manier waarop wij onze steden inrichten. “We onderschatten de rol die voedsel in de stad kan spelen.”

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 5

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 5

Vaste groenten in je moestuin? Als je één vierkante meter over hebt dan kun je met dit plan al gelijk aan de slag.
De meeste groenten zijn eenjarig, maar er zijn ook enkele opvallende uitzonderingen. Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien of plantgoed moet aankopen en die jarenlang gewoon op dezelfde plaats in de tuin een opvallende oogst geven. Het zijn vaak sterke planten die naast het eetbare ook een mooie sierwaarde in hun bladeren, groeiwijze, bloei en oogst geven.

Paars mosterdblad – Kweken en oogsten

Paars mosterdblad – Kweken en oogsten

Paars mosterdblad wordt vaak als sierplant geteeld vanwege zijn opvallende groene en paarse bladeren. Naarmate het weer kouder wordt, worden de bladeren intensiever van kleur. Paarse mosterd is echter ook eetbaar, rijk aan voedingsstoffen en een fantastische groenbemester.

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 6

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 6

Vaste groenten in je moestuin? Als je één vierkante meter over hebt dan kun je met dit plan al gelijk aan de slag.
De meeste groenten zijn eenjarig, maar er zijn ook enkele opvallende uitzonderingen. Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien of plantgoed moet aankopen en die jarenlang gewoon op dezelfde plaats in de tuin een opvallende oogst geven. Het zijn vaak sterke planten die naast het eetbare ook een mooie sierwaarde in hun bladeren, groeiwijze, bloei en oogst geven.