Romke van de Kaa: Patioroos en patiofruit

“een roos in een pot is geen gemakkelijke kostganger”
Naast theerozen, floribundarozen en Engelse rozen, hebben we tegenwoordig ook de groep van patiorozen, bedoeld voor diegenen wier tuin voor het grootste deel uit verharding bestaat. Of voor wie helemaal geen tuin heeft en alleen maar een balkon.
De bekendste patioroos is ‘The Fairy’, een roosje met grote trossen kleine gevulde bloemen dat niet hoger wordt dan een halve meter. ‘The Fairy’ bloeit eindeloos en heeft – vergeleken met veel andere rozen – niet al te lelijk blad.
Geen wonder dus, dat je dit roosje overal tegenkomt. Er moeten er in de loop der jaren honderdduizenden van verkocht zijn. Het enige nadeel van ‘The Fairy’ is de bloemkleur: een opdringerige tint van hardroze. Harder kan bijna niet. Een klap op het oog is er niets bij. Daarom vond ik het leuk om te zien dat er ook een ‘Chrystal Fairy’ op de markt is, met bloemen die als je goed kijkt in de pas geopende bloem nog net een hint van roze bevatten, maar die toch snel naar wit verbloeien.
Patiorozen zijn geschikt om in niet te kleine potten op het terras te staan. Een roos in een pot is geen gemakkelijke kostganger; je moet haar iedere dag water geven waardoor alle mest uit de potgrond spoelt. Die mest moet je dus weer in het gietwater oplossen. Iedere week. Er zijn ook meststoffen in korrelvorm verkrijgbaar die hun voedingszouten en mineralen via osmose over een maandenlange periode gedoseerd afgeven. Niet goedkoop, maar voor planten in potten een uitkomst.
Ook patiofruit is in opkomst. Voor wie kleinbehuisd is en toch gaar vruchten oogst is er keuze uit patioappels, patioperen, patiokersen en nog veel meer. Het gaat hier om vruchtboompjes die zijn geënt op een heel zwakgroeiende onderstam, waardoor ze nooit hoger worden dan een meter of twee. In een grote metselkuip zijn ze met gemak op het balkon of in de tegeltuin te houden. Zorg er wel voor dat die metselkuip van gaten is voorzien, voor de afwatering.
Een voorwaarde voor een goede oogst is wel dat de boompjes in de zon staan. Er is niet zo heel veel fruit dat van schaduw houdt. De enige fruitboom die het zonder zon goed doet is de morel, een zure kers die vaak in sauzen, taarten en vlaaien wordt verwerkt. Maar bij mijn weten is er geen morel verkrijgbaar die op een zwakgroeiende onderstam is geënt. Voor een patio prima, maar voor een balkon is hij wellicht iets te groot.
Cashew Stadstuinieren 2014-04 – Tekst: Romke van de Kaa