Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden - Stadstuinieren
Moestuin

Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden

Vaste verhoogde bedden in de permacultuurtuin

“Doordat je op de bedden elk seizoen een nieuwe laag aanbrengt, ontstaat er vanzelf een hoogteverschil”

Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden

Moestuinieren wordt vaak gezien als een leuke maar arbeidsintensieve bezigheid die zwaar is voor je rug. Een traditionele moestuinier spit in het voorjaar zwoegend zijn lapje grond om en heeft het hele moestuinseizoen zijn handen vol aan wieden, schoffelen en watergeven.

Wat is permacultuur?

Door tuinieren, volgens de principes van de permacultuur, niet als een strijd tegen de natuur te zien maar als een samenwerking, kun je ook met aanzienlijk minder inspanning veel uit je moestuin oogsten. Zelfs als je in de zomer drie weken op vakantie gaat.

De drie belangrijkste beginselen van permacultuur moestuinieren zijn:

  • Rust voor de bodem (ofwel: niet spitten)
  • De grond beschermen door hem bedekt te houden met mulch
  • Diversiteit

In dit artikel over de permacultuur moestuin kun je lezen op welke manier je vaste bedden aanlegt.

Vaste bedden in de moestuin

Je kunt de indeling van je tuin natuurlijk zo spannend maken als wilt en de bedden elke denkbare vorm geven. Maar bedenk dat je in een moestuin vaak heen en weer zult lopen. Met of zonder kruiwagen – dat maakt een ingewikkeld ontwerp waar je doorheen moet slalommen niet praktisch.

Ik houd het graag simpel en werk meestal met rechthoekige bedden. Om het hele bed vanaf het pad makkelijk bereikbaar te houden maak ik ze niet breder dan 120 centimeter. Dit is een goed gemiddelde dat voor de meeste mensen prettig werkt, maar je kunt het natuurlijk aan je behoeftes aanpassen. Voor iemand die heel lang is, is 150 centimeter ook goed te doen. Als je kinderen graag in de tuin meehelpen is 100 centimeter of minder beter. Paden moeten minimaal 30 centimeter breed zijn om bruikbaar te zijn en 60 centimeter als je er ook met een kruiwagen langs wilt kunnen.

In eerste instantie kan het lijken dat je in een moestuin met vaste bedden relatief veel ruimte kwijt bent aan paden. Maar omdat je de bedden intensief kunt beplanten, is dit juist een efficiënter gebruik van de ruimte. Zeker in vergelijking met het traditionele tuinieren in rijen waartussen gelopen wordt.

Verhoogde bedden permacultuur

Verhoogde bedden

Een groot voordeel bij vaste bedden is ook, dat je meststoffen en mulch alleen daar aanbrengt waar het nodig is. Doordat je op de bedden elk seizoen een nieuwe laag aanbrengt en doordat de paden compacter worden omdat je er op loopt, ontstaat er vanzelf een hoogteverschil. Dit kun je nog accentueren door je bedden een rand te geven. In de loop van de tijd hebben wij met verschillende soorten verhoogde bedden gewerkt: zonder rand, met een rand van tegels of met een houten rand. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen, maar voor ons werken houten randen het beste. We maken ze van weerbestendig douglas- of larikshout, al dan niet geverfd met natuurlijke lijnolie verf.

Meer inspiratie:

Permacultuur: Afdekken met karton
Wel of niet spitten in de moestuin?
Tips voor de indeling van je moestuin
Zo maak je een kruidenspiraal
Vaste groenten in je moestuin: Tuin 3

Bestel hier:

Boek Vera Greutink: Tuin smakelijk!
Tuin smakelijk! bevat ontelbare tuintips, technieken, concrete voorbeelden en ervaringen. Vera Greutink laat zien hoe je makkelijk en op een natuurlijke manier allerlei eetbare planten kunt telen. Of je nu een tuin in je potten kweekt, eenjarige groente teelt, of een mooie permanente bostuin aanlegt. 

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-01 – Tekst: Vera Greutink | Fotografie: Vera Greutink en Remco Greutink

logo
Sluiten
close