Popcornkiemen - Zo doe je dat - Stadstuinieren
Moestuin

Popcornkiemen – Zo doe je dat

Kiemen van mais

“Gebleekte popcornkiemen winnen aan populariteit in restaurants en supermarkten”

Popcornkiemen kweken in 5 stappen

Het proces van het kweken van popcornkiemen is eenvoudig: inweken, kiemen, planten, telen en smullen.

  1. Zet 1 deel popcornkorrels in ongeveer 2 delen water. Laat dit 8 tot 10 uur (of een nachtje) bij kamertemperatuur weken.
  2. Giet vervolgens het weekwater af en geef dit aan je kamerplanten. Het zit vol met voedingsstoffen. Voeg weer water toe, spoel het na ca. 10 uur opnieuw af en laat het uitlekken. Herhaal dit spoelen weer na 10 uur. Als de meeste zaden kleine worteltjes beginnen te krijgen, is het tijd om te zaaien.
  3. Vul een ondiepe bak met vochtige aarde. Een gewone potgrond is voldoende (maar wel zonder mest, want dit kan de jonge zaailingen ‘verbranden’). Verspreid de zaden gelijkmatig over de potgrond en zet deze weg op een donkere plek, bijvoorbeeld in je keukenkastje. Zo voorkom je dat er fotosynthese optreedt en de bladeren groen worden.
  4. Geef één of tweemaal daags een beetje water om de grond vochtig te houden, totdat de wortels houvast in de aarde hebben gevonden. Gebruik een watersproeier zodat elke uitloper goed vochtig wordt.
  5. In slechts een paar dagen zullen ze klaar zijn om geoogst te worden. Zodra de sprietjes ongeveer 5 centimeter lang zijn, knip je ze met een schaar af, net boven de grond. Je kunt ze in de koelkast ongeveer 1-2 weken bewaren.

Maiskiemen toepassen

De maiskiemen smaken heerlijk zoet met een vleugje zoethout.
Gebruik ze op een verse salade van babybladsla, gegrilde suikermaïs en pijnboompitten.

Liever popcorn van eigen kweek? Bestel hier dan Mais Popcorn

Tip: Maak van een sapfles jouw eigen handige watersproeier, speciaal om de kiemen water te geven. Leg hiervoor het dopje op een snijplank of stuk hout, en maak er gaatjes in met een boor of een hamer en spijker. Schroef het dopje terug en de sproeier is klaar voor gebruik.

Andere leuke experimenten:

Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Japanse miniblad-moestuin
Groene geheimen: Zoethout

Meer inspiratie:

Experimenten met een strobaalmoestuin
Polycultuur van vaste groenten en kruiden
Zeker eens proberen: Wintertomaten

Kiemglazen en bakken

Kiemglazen met afdruiprek en opvangschaal
Terracotta kiemtoren 3 lagen
Design kiemglazen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-04 –  Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close