Rabarber kweken en oogsten

Rabarber is wat mij betreft de ‘grande dame’ onder de groenten. Met haar extravagante, giftige bladeren en haar smaakvolle, rozerode stelen is ze niet alleen een opvallende verschijning in de moestuin, maar ook een beetje mysterieus.
‘Ik heb mijn eerste rabarberplanten getrokken van zaad, maar zou dat niet adviseren’
Hoewel rabarber officieel een groente is, ervaren veel mensen haar als fruit. Ze wordt immers vaak geserveerd in de vorm van gebak of een toetje; zachtjes gekookt met wat suiker en vergezeld van een dot slagroom. Wie denkt er dan nog aan groente?
Rabarber kweken in potten
Rheum rhabarbarum is een geweldig gewas om te kweken. Zelfs op een balkon of terras. De plant wordt alleen wel groot. Heel groot zelfs. Ik heb mijn eerste rabarberplanten getrokken van zaad, maar zou dat niet adviseren. Niet omdat het niet werkt, maar omdat het dan lang duurt voordat je kunt oogsten. Wortelstekken kopen is een betere optie. Zet ze aan het begin van de lente op een zonnige plek in de grond (of in een flinke pot of bak). Halfschaduw kan ook. Geef de jonge planten wel tijd om te settelen. Hoe goed ze het ook doen, begin pas met oogsten in het tweede jaar.
De stelen zijn rijp als ze twintig tot dertig centimeter lang zijn. Je moet ze zonder al te veel moeite uit de kroon kunnen draaien. Stop met oogsten na de langste dag van het jaar, zodat de plant nog voldoende kan profiteren van de zon om op krachten te komen. Als je hem uitput tot aan zijn winterslaap, heb je kans dat de kronen verzwakken en volgend jaar een matige oogst leveren.
Wees verder royaal met mest, daar zijn rabarberplanten dol op. Dorstig zijn ze ook, ik geef mijn rabarber soms wel een paar liter water per dag als het warm is.

Recepten met rabarber:
Op culinair gebied zijn er talloze mogelijkheden met rabarber.
Recept: Rabarber-vlierbloesemtaart
Taart met rabarber en amandel
Recept: Rabarber en fijnspar crumble
Je kunt er zelfs wijn van maken. Een recept voor rabarberwijn vond ik in een oud Engels kookboek (‘All about cookery’ van Mrs Beeton).
Recept Rabarberwijn
Dit heb je nodig:
- 6 kilo rabarber voor nodig,
- 11,5 liter koud water,
- 15 gram vislijm en
- 1,5 kilo inmaaksuiker en
- het sap en de fijn geraspte schil van 1 citroen op elke 4,5 liter vocht die je verkrijgt.
Zo maak je het:
- Was de rabarberstelen en snijd ze in korte stukken (zonder de schil te verwijderen).
Doe de stukjes in een houten ton en stamp ze kapot met een aardappelstamper.
Giet het water eroverheen. - Laat alles 10 dagen afgedekt staan (wel elke dag even roeren).
- Op de 11e dag giet je het vocht – zonder rabarberstukken – over in een andere ton (vergeet niet te checken hoeveel liter het is geworden) en voeg je er de inmaaksuiker, het citroensap en de geraspte citroenschil aan toe.
- Roer totdat de suiker is opgelost. Vervolgens giet je het vocht over in een gistingsfles en voeg je de vislijm toe (die je hebt laten oplossen in een beetje warm water).
- Leg een doek over de opening en laat de fles 10 dagen staan.
- Sluit dan de fles goed af en laat hem 12 maanden rusten op een donkere, koele plek.
Nu is het proeven geblazen… Proost!
Stadstuinieren 2017-04 Tekst en fotografie: Stella Faber