Romke van de Kaa: Sinaasappelboom - Stadstuinieren
artikel

Romke van de Kaa: Sinaasappelboom

Sinaasappelboom; wie wel eens in het zuiden van Spanje is geweest zal zich herinneren dat de sinaasappels daar gewoon langs de weg groeien, zelfs in de stad, waar ze op straat te pletter vallen. Niemand eet ze, terwijl je ze toch gewoon zou kunnen plukken, maar wie die sinaasappels eenmaal heeft geproefd weet waarom: ze zijn zuur en bitter.

Wie ooit de geur van een bloeiend sinaasappelboompje heeft opgesnoven, zal voor altijd de wens hebben om zelf zo’n boompje te bezitten. Dat kan, want citrusboompjes zijn in de mode en je kunt ze tegenwoordig in ieder tuincentrum kopen.

“De vruchten zijn een aangename combinatie van een zoete schil en zuur vruchtvlees”

Sinaasappel- en citroenboompjes zijn niet winterhard, maar je kunt ze goed op een terras of een balkon houden in een grote pot. Die pot moet ‘s winters naar binnen en hier beginnen de problemen. De citrusboompjes moeten ‘s winters vooral koel en licht binnenshuis worden overgehouden. Met koel bedoel ik tussen de vijf en de tien graden. Een huiskamer is al snel te warm en daarom is het zonder koude kas of serre lastig om het een citrusboompje naar de zin te maken. Maar niets belet jou om de thermostaat laag te draaien. Zo heb je twee vliegen in één klap: lage stookkosten en gezonde boompjes. Toch stoken we onze huizen meestal te warm en is de lucht er te droog. Het gevolg is bekend: tegen het einde van de winter heeft het oranjeboompje nog maar drie bladeren en die zitten dan ook nog onder de dopluis.

De Kamersinaasappel

Gelukkig is er één uitzondering: de kamersinaasappel of calamondin. Deze wordt onder allerlei fantasienamen verkocht: Citrus Madura, Citrus mitis, Fortunella mitis en nog een hele reeks van andere bedenksels. De afkomst van deze citrusvrucht is onzeker, maar de meest waarschijnlijke voorouders zijn de mandarijn en de kumquat. De vruchten zijn een aangename combinatie van een zoete schil en zuur vruchtvlees. Je maakt er een heerlijke saus van.

De kamersinaasappel ontleent zijn naam aan het feit dat het struikje tegen warme en droge lucht kan. Je kunt hem overhouden in de verwarmde huiskamer. Een uitkomst voor wie thuis geen lichte, koele en vochtige ruimtes heeft.

Regenwater

Citrusboompjes houden niet van kalkrijk gietwater. Vang dus regenwater op en besproei en giet uw boompjes hiermee. Een teveel aan kalk uit zich in het geel worden van het blad. Zijn de bladeren van jouw kamersinaasappel geel geworden? Voeg dan een ijzer- en magnesiumhoudende meststof toe om de zaak te corrigeren.

Meer inspiratie:

Ooit geprobeerd: Kaffir limoen
Romke van de Kaa: Citroengeur
Succes met vijgen
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst

Bestel hier het boek:

Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin

Stadstuinieren 2015-04  –  Tekst: Romke van de Kaa

logo
Sluiten
close