Romke van de Kaa: Moestuin voor beginners

Een moestuin opstarten als beginner is een fluitje van een cent: je spit een stukje grond om en zaait radijs en spinazie. Maar dan moet je natuurlijk wel een stukje grond hebben. Als je geen grondbezitter bent heb je misschien een plat dak. En ook daarop is een moestuin te realiseren.

“Ik zou kiezen voor pronkbonen, die zijn mooi om te zien”

Je kunt grond storten op je dak. Maar dat heeft wel een paar haken en ogen. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de waterafvoer niet verstopt raakt, anders verandert je moestuin in een moddertuin waarin je alleen nog maar waterkers kunt verbouwen.

Ten tweede, en nog veel belangrijker: het dak moet de nieuwe moestuin kunnen dragen. Als je het draagvermogen van je dak fout inschat loop je de kans om met tuin-en-al een verdieping lager te belanden. Als je geen tuin hebt, en er geen kunt huren, zal het er in de praktijk meestal op neerkomen dat je in bakken, potten en kuipen moet tuinieren.

Grow bag of autobanden

Je kunt dan kiezen voor de Grow bag, een plastic zak waarin je een gat maakt zodat je er tomaten, aardappels of courgettes in kunt planten. Je kunt de Grow bags kopen, compleet met een bewateringssysteem. Ik vind het geen gezicht – zo’n industrieel aandoende installatie op je balkon. Je kunt ook aardappels telen in een ring van opeengestapelde autobanden, of in een oude wasmachinetrommel en ik weet het: recyclen is duurzaam en populair, maar wie wil er nu van zijn balkon een uitdragerij maken?

Rode kool en pronkbonen

Stel dat je voor oogstrelende kuipen en potten kiest, wat zaai of plant je daar dan in? Ik zou kiezen voor groenten die mooi zijn om te zien. Pronkbonen bijvoorbeeld. Die bloeien prachtig en doen niet onder voor klimplanten die alleen maar voor de sier worden geplant, zoals lathyrus (waarvan de peulen overigens ook eetbaar zijn). Zaai drie pronkbonen in een flinke pot en laat ze groeien langs een driepoot van bamboestokken, of langs de spijlen van het balkonhek. Ook rodekool is prachtig om te zien en kan tot diep in de herfst in potten blijven staan. Vermijd spinazie, want daarvan heb je minstens een kilo nodig en die kilo oogst je niet uit één pot. Wie liever lui dan moe is kan kiezen voor de bovengenoemde waterkers. Koop een bosje waterkers en leg dat in een kuip vol water. De planten wortelen in no time en je kunt het hele jaar oogsten.

Bestel hier het boek van Romke:

Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2014-06  –  Tekst: Romke van de Kaa