Romke van de Kaa: Tomatenteelt

Tomatenteelt

Tomaten zijn gemakkelijk zelf te zaaien en iedere rijpe tomaat bevat kiemkrachtige zaadjes. Het zaaien is een fluitje van een cent. Waarom gaat het dan zo vaak mis met de tomatenteelt?

“De sporen van phytophtora dringen via nat blad de plant binnen”

Geënte tomatenplanten

Je zet de tomatenplantjes in een grote pot op je terras of balkon, op een warm plekje, maar net op het moment dat de eerste oogst in zicht komt wordt de plant bruin en gaan de vruchten rotten.
Gelukkig zijn er nu geënte tomatenplanten, te koop in tuincentra, maar ook gewoon op de markt. Dit zijn tomaten die geënt zijn op een onderstam van een wilde tomaat die min of meer resistent is tegen phytophtora, een schimmelziekte die het kweken van tomaten in een groot deel van ons land onmogelijk maakt. Dat enten is specialistenwerk, vandaar dat je de geënte tomaat beter kunt kopen. Zelf enten gaat meestal mis.

Tomatenplanten raken met phytophtora geïnfecteerd als de sporen van de schimmelziekte via nat blad de plant binnendringen. Langs de kust, waar het bijna altijd waait, blijft het blad van de tomatenplant niet lang genoeg nat om de sporen van phytophtora een kans te geven, maar in het minder winderige deel van ons land maakt de schimmel het telen van buitentomaten onmogelijk. Een droge zomer helpt, maar niet voldoende. Zelfs een augustusnacht waarin het zwaar dauwt biedt de ziekte al de kans om toe te slaan. Zonder kas om het tomatenblad droog te houden is het verder dan 20 km van de kust onmogelijk om buitentomaten te kweken. Natuurlijk, je kunt met bestrijdingsmiddelen spuiten. Maar daar ben ik geen voorstander van. Zeker niet van spuiten op vruchten die ik later in mijn mond moet stoppen. De resistente geënte tomaat is dus een uitkomst.

Resistent is relatief

En om een lang verhaal niet nog langer te maken: besteld en geplant. De helft in de moestuin en de andere helft in potten, onder een overhangend dak. In de moestuin ging het mis. De onderstam van mijn tomaten bleek toch niet resistent genoeg en de planten gingen in no time aan phytophtora ten onder. Nu kun je zeggen dat het ook wel een abnormaal nat seizoen is. Dat klopt, maar ook vorig jaar is de buitenteelt van tomaten bij mij mislukt. Maar met die onder mijn overhangende dak gaat het geweldig. Vanaf eind juni oogst ik tomaten. De moraal: Het begrip resistent is relatief. Wat telt is dat je het blad van de tomatenplant droog houdt.

Stadstuinieren 2016-05  –  Tekst: Romke van de Kaa