Romke van de Kaa: Tuin in het donker

Stadstuinen kunnen vaak donker zijn, vooral als ze worden overschaduwd door hoge gebouwen. In die donkere tuinen komen goud- of bontbladige planten, te herkennen aan achtervoegsels als ‘Aureum’ en ‘Variegatum’, pas goed tot hun recht, veel beter dan in het volle licht. Bont blad doet schemerachtige hoeken oplichten.

“Ik zou willen beweren: je hebt mooi bont blad en lelijk bont blad”

Niet iedereen houdt van bont blad; sommigen vinden het tegennatuurlijk. Ik ben het daar niet mee eens. Bontbladigheid mag dan misschien tegennatuurlijk zijn, maar tuinieren is dat ook. Wie heeft er ooit een tuin in het wild gezien?

Hosta, met mooi bont blad

Bont blad kan wel degelijk iets aan de tuin toevoegen. Je moet het wel met mate gebruiken, want bont blad oogt snel onrustig en bovendien gaat het niet altijd goed samen met bloemen. En aan bepaalde veelgebruikte bontbladigen, zoals Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’ heb ook ik altijd een hekel gehad. Het blauwgroene blad van Hosta sieboldiana is van zichzelf al mooi genoeg zonder dat we daar nog een gele bladrand bij nodig hebben. Ik zou willen beweren: je hebt mooi bont blad en lelijk bont blad. Bij lelijk bont blad lijkt het of iemand Roundup op een blad heeft gemorst, maar soms kan een dun wit of geel bladrandje de plant een gedistingeerd uiterlijk geven. Zeker in het donker.

Struiken met bont blad

Cornus alternifolia ‘Argentea’

Een van de mooiste bontbladige struiken is Cornus alternifolia ‘Argentea’, een struikje met een gelaagde groeiwijze, waardoor het qua opbouw aan een bruidstaart met meerdere verdiepingen doet denken. Het blad is klein en witgerand en de struik is zo luchtig dat je er bijna doorheen kunt kijken. Wie maar weinig ruimte heeft zit met deze kornoelje goed.

Cornus controversa ‘Variegata’

Iets groter, meer een kleine boom, is Cornus controversa ‘Variegata’, een kornoelje die ook al in verdiepingen groeit en die met zijn groene blad met een crèmegele rand een vrolijke indruk maakt. Ook de opvallende herfstkleur van veel kornoeljes maakt deze struiken het aanplanten waard.

Hedera colchica ‘Sulphur Heart’

Maar het meeste plezier beleef je aan bontbladige planten die helemaal geen herfstkleur hebben omdat ze ’s winters groen, of liever gezegd: bont blijven. Wat is er vrolijker in de winter dan het blad van Hedera colchica ‘Sulphur Heart’, een klimop waarvan het blad in zwavelgeel met groen gevlekt en gemarmerd is. In de winter, als de rest van de tuin kaal is springt ‘Sulphur Heart’ er bijna juichend uit. Als je een paar takken in een vaas zet heb je verder geen bloemen nodig.

Bestel hier het boek van Romke:

Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2016-06 – Tekst: Romke van de Kaa