Romke van de Kaa: Gember - Stadstuinieren
artikel

Romke van de Kaa: Gember

Soms is het zelf opkweken van planten kinderlijk eenvoudig. Neem nou gember. Je gaat naar een goed-gesorteerde groenteman, of naar een oosterse winkel, je koopt een paar wortelstokken van gember, je neemt een bloempot, stopt de wortels erin, en voilà: voor de rest van je leven kun je putten uit je eigen voorraad van zelfgekweekte gember. Hoewel het er natuurlijk wel vanaf hangt hoeveel gember je jaarlijks consumeert.

Gember is niet winterhard. ’s Zomers zou je de plant het balkon kunnen zetten, maar het blijft een kamerplant.
Neem een ruime pot, of liever nog een schaal, en leg de wortelstokken plat op de potgrond. Druk ze aan zodat ze voor de helft onder de grond verdwijnen, maar begraaf ze niet. Zet gember op een warme plaats, maar niet in de volle zon.

“Amberkleurige bloemen die gevat zijn in een rode kelk”

Gember behoort tot de gemberfamilie, de Zingiberaceae, net zoals veel andere specerijen die in de oosterse keuken worden gebruikt, zoals kurkuma en kardemom – planten die je ook als kuipplant zou kunnen kweken als je daar interesse in had. Maar voor de liefhebber van sierplanten zijn er ook mogelijkheden genoeg. Er zijn veel vaste planten uit de gemberfamilie die bij ons net wel, of net niet winterhard zijn. Het hangt er vanaf waar je woont; Vlissingen biedt meer mogelijkheden dan Winterswijk.

Siergember in potten

Wie eens met sierplanten uit de gemberfamilie in potten wil experimenteren, zou het best kunnen beginnen met Cautleya spicata ‘Robusta’, een forse vaste plant met blad dat wel iets aan dat van een Canna doet denken, en met orchidee-achtige bloemen in de zomer. Neem wel een ruime pot, of liever nog een flinke houten kuip. Die zou ’s winters buiten kunnen blijven. Pak de kuip dan bij strenge vorst in met noppenfolie
De Cautleya is een plant die je niet gauw over het hoofd ziet: aan stengels van bijna een meter lang verschijnen in de zomer langgerekte bloemspitsen vol amberkleurige bloemen die gevat zijn in een rode kelk. De meest gekweekte vorm: ‘Robusta’ is precies wat de naam suggereert: robuust en stevig, zodat je de plant niet hoeft te stutten.

Winterharde gember

Er zijn meerdere soorten Cautleya’s, en vooral in de laatste tien jaar zijn er veel nieuwe soorten en variëteiten geïntroduceerd, waaronder een vorm met gele bloemen uit de Himalaya die erg winterhard is. Dat opent perspectieven, ook voor de vaak niet al te zonnige stadstuin. Want de Cautleya doet het goed in de halfschaduw, in humusrijke grond.

Meer inspiratie:

Romke van de Kaa: Vers citroengras
Romke van de Kaa: Woekerlook
Moestuintips van Floor: Gember kweken
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst

Bestel hier het boek:

Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Romke van de Kaa

logo
Sluiten
close