Rondje Strijp-S

“Steeds meer wijkbewoners weten de tuin te vinden, voor een rustmoment en een kopje koffie”

Stadslandbouw wordt in Eindhoven breed gedragen. Een grote verscheidenheid aan partijen dragen de ontwikkeling van stadslandbouw uit onder de noemer Proeftuin040. Stadstuinieren reisde af naar Strijp-S, de creatieve broedplaats in Eindhoven. We bezochten twee bijzondere tuinen, maar daarnaast bleek Strijp-S ook de perfecte plaats te zijn voor ’n inspirerende en smakelijke middag.

Garden Mania
Op een voormalig parkeerterrein naast de oude fabrieken van Philips verscheen in 2013 stadstuin Garden Mania. De tuin geeft een directe link naar de geschiedenis er van: fabrieksarbeiders kregen een stukje grond in de stad om zo een goed leven te kunnen leiden. Beeldend kunstenaar / vormgever Desirée Hammen was nauw bij de oprichting van Garden Mania betrokken. “Geïnspireerd door stadstuinen in Parijs en New York ging ik in 2011 aan de slag met het idee voor een stadstuin in Eindhoven. Ik ben begonnen met het benaderen van enthousiaste mensen om mij heen, ontwerpers. We schreven een plan, vroegen bij diverse instanties subsidie aan en vonden uiteindelijk deze plek”, zo vertelt Desiree over het ontstaan van Garden Mania. Opvallend is dat de tuin al direct vanaf het begin een aanzienlijke omvang had. “We verbouwen groenten, fruit en kruiden in bakken en enorme zakken, omdat we hier de grond niet in kunnen”, zo legt Desiree uit. “Het heeft zijn voor- en nadelen om op deze manier te tuinieren. Hoewel de grond snel uitdroogt, kun je de tuin ook altijd nog verplaatsen. We weten namelijk nog niet hoelang we hier kunnen blijven, maar we zien dat absoluut niet als een probleem.”

Verfplanten
Dat er echt wel wat te oogsten valt uit de bakken en zakken, zien we samen met tuinbeheerder Lise. “We zaaien alles zelf, van kruiden tot groente. Ook passen we heel goed de wisselteelt toe. In de boomgaard groeien speciale mini-fruitboompjes. Ze zijn niet allemaal goed aangeslagen, maar de kersen zijn al rijp.” In een andere hoek van de stadstuin worden vooral bloemen geteeld, die Desiree gebruikt om textiel mee te verven. “Met goudsbloemen, afrikaantjes en indigo zijn heel goede resultaten te bereiken”, zo vult Desiree aan.

Plukinstallatie
Op Garden Mania worden zo vaak mogelijk kunstenaars uitgenodigd om meer kunst en cultuur naar de tuin én de wijk te brengen. Jo Meesters creëerde vorig jaar een plukinstallatie van fruitbomen, Thijs Rooyakkers maakte de poort, Collaboration O zorgde voor een prachtig paviljoen en Mander Lieftink bouwde een bijzondere kas voor de tomaten. Door de vele evenementen die er georganiseerd worden, trekt de tuin duizenden bezoekers. Op de dag van ons bezoek genoten tientallen mensen van de Stadspicknick van Overvloed, een onderdeel van de Geluksroute. De stadstuin is duidelijk een plek voor en door mensen die het stadstuinieren een warm hart toedragen. Bovendien verzonnen de initiatiefnemers een heel handig concept: je kunt vriend van de tuin worden en er regelmatig werken, je kunt de tuin steunen als fan of je wordt een echte gardenmaniac en draait volop mee met de andere tuinvrijwilligers. Het is zelfs mogelijk om een aantal bigbags als tuintje te huren en zelf je eigen groente te kweken.

Openingstijden Garden Mania
De tuin is drie dagen per week open van maart tot en met oktober en gratis te bezoeken. In de theetuin kun je zelf je kruidenthee bij elkaar knippen (neem heet water mee!), een lunch eten (op afspraak) of je eigen boterhammen opeten.

Tijden (afwijkend bij evenementen):
woensdag: 12.00 – 19.00 uur
vrijdag: 12.00 – 19.00 uur
zondag: 12.00 – 19.00 uur

Je vindt Garden Mania naast Monk Bouldergym, aan de Philitelaan in Eindhoven.
www.gardenmania.nl

Buurttuin Oes Moes
Verscholen tussen de rode daken van Drents Dorp ligt de bewonerstuin Oes Moes. Deze binnentuin stamt uit het vooroorlogse Drents Dorp, toen Philips grote tuinen in deze nieuwe wijk aanlegde voor de Drentse immigranten. Door de jaren heen is de tuin in de vergetelheid geraakt. “In 2013 hebben we de tuin nieuw leven ingeblazen door een samenwerking tussen bewoners van Drents Dorp en Woonbedrijf, zo vertelt Aafke Dohmen. “Woonbedrijf heeft een put geslagen voor de waterpomp en alle bestrating aangelegd. Met een groepje vrijwilligers zijn we aan de slag gegaan om de groente- en fruitbedden in te vullen.”

Insectenhotel
Ilse van den Berg laat de bloeiende kapucijners zien, de aardappels staan vol in blad en het grote insectenhotel trekt enorm veel bijen aan. “Dit is het domein van een buurtbewoner die ook bij de IVN betrokken is. Hij weet precies welke planten je moet kiezen om insecten aan te trekken. En vorige week hebben we de Albert Heijn-moestuintjes met de kinderen uitgeplant”, zo vertelt Ilse enthousiast. “Steeds meer wijkbewoners weten de tuin te vinden, voor een rustmoment en een kopje koffie.”

Buurttuin Oes Moes

Meidoornstraat, ingang tussen nummer 4 en 6
Open op zondag tussen 10.00 en 13.00 uur, woensdagmiddag in de oneven weken, op vrijdag in de even weken.
www.drentsdorp.nl

Een middagje Strijp-S
De inspirerende wijk Strijp-S is prima geschikt voor een dagje uit. Combineer een bezoek aan de stadstuinen met een lunch, ga met de kinderen naar De Ontdekfabriek, eet een ijsje en kijk rond op Plugin City. Wij komen zeker nog eens terug!

Caffee Allee
In dit stadsrestaurant staat ‘leren, werken en meedoen’ centraal. Het leerwerkbedrijf biedt kwetsbare mensen de kans om werkervaring op te laten doen, het horecavak te leren of te participeren als vrijwilliger. Stadsrestaurant Caffee Allee is gevestigd op de begane grond van de Apparatenfabriek van Philips. Het stadsrestaurant werkt met biologische producten. Bijzonder: een eigen boterham meenemen mag ook!
Torenallee 22-02
www.caffeeallee.nl/

De Ontdekfabriek
In deze oude fabriek kunnen kinderen volop spelen en uitvindingen bouwen, buiten en binnen. Van sunny simulator tot scraphoek. Reserveren is niet nodig.
Torenallee 22
www.deontdekfabriek.nl

Intelligentia ICE
Deze ijssalon zorgt voor een bijzondere prikkeling van je smaakpapillen! Wij smulden van ananasijs met dragon. Speel je liever op safe, dan hebben ze gelukkig ook standaardsmaken. De selectie wisselt voortdurend.
Leidingstraat 43
www.intelligentia.nl

Plug In City
Strijp-S heeft ’n gebied waar je allerlei leuke experimenten kunt doen. Een braakliggend gebied van 2500 vierkante meter, waar van alles mogelijk is. Je kunt er iets bouwen, stapelen, vormgeven, een soort kleine vrijstaat dus, mits het allemaal veilig is. Een hele bijzondere, enkele hotelkamer bijvoorbeeld. Gelegen aan de voet van Onder de leidingstraat.

Onder de leidingstraat
Een gezellige lunchplek met sfeervolle inrichting in een oude Philipsfabriek – gebouw Anton – tevens een winkeltje met biologische producten, kookboeken, etc. Wij aten met smaak een sandwich met bietenhumus.
Leidingstraat 45
www.onderdeleidingstraat.nl

Stadstuinieren 2015-04 – Tekst en fotografie: Susan Lambeck