Ooit geprobeerd: Schorseneren

“Ook de mollige bloemknop kan in z’n geheel gegeten worden”

Ondanks de ongelukkige bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ (vanwege het kleverige sap dat vrijkomt tijdens het schillen) zijn schorseneren in de moderne stadstuin en keuken vanwege hun delicate en romige smaak weer in opkomst.

ZAAIEN:

Zaai direct ter plaatse van april tot en met mei op 15-30 centimeter afstand van elkaar. Schorseneren geven de voorkeur aan volle zon en diepe, steen-vrije aarde.

VERZORGING:

Goed wieden en houd de grond vochtig. Voeg een laag mulch toe zo gauw de planten zich gevestigd hebben.

OOGST:

Vanaf oktober (wacht tot na de eerste vorst voor de beste smaak). Wortels die dunner zijn dan een vinger kunnen in de grond gelaten worden om door te groeien (tot aan april). De bloemen zijn ook eetbaar. De mollige bloemknop kan in z’n geheel (gestoomd) gegeten worden. De bloemblaadjes voegen een delicate smaak toe aan salades.

BEWAREN:

Schorseneren blijven een week goed in de koelkast. Of begraaf de wortels in een doos met zand en bewaar op een droge, donkere plek (in je schuur bijvoorbeeld). Om in te vriezen moeten ze geschild en 5 minuten geblancheerd worden. Hierna zijn ze 8 maanden in een goed afgesloten diepvrieszak te bewaren.

BEREIDEN:

Schorseneren kunnen gebakken, gewokt, gefrituurd of gewoonweg net als asperges gekookt worden. Heerlijk met citroen, boter, witvis, kaas, ham, ei, peterselie, zwarte peper en witte wijn.

Tip:

Last van het kleverige sap? Schil ze onder water met een eetlepel citroensap, of kook ze in de schil waarna deze makkelijker te verwijderen is.

Stadstuinieren 2015-02 Tekst en fotografie: Natassia Doets