Stella’s Wereld: Kopje thee?

“In de lente en de zomer gaat het afgeplukte blad rechtstreeks van de plant de theepot in”

KOPJE THEE?

Sommige mensen zijn fanatieke koffieliefhebbers, mijn moeder bijvoorbeeld: haar dag begint pas goed met een kop koffie. Als kind vond ik het altijd een leuk klusje om de bonen te malen met de koffiemolen aan de keukenmuur en de geur van koffie vind ik nog altijd een van de lekkerste, huiselijke geuren die er zijn. Ik kan het drankje zelf alleen niet drinken, zelfs geen koffie verkeerd…

Thee vind ik daarentegen heerlijk! Ik drink het elke dag. Mijn theegewoonten zijn wel veranderd door de jaren heen. Ik ben opgegroeid met de traditionele Engelse kop thee: super sterk, met 2 lepels suiker en een flinke scheut melk. Deze manier van thee zetten heb ik echter vrij snel losgelaten en vervangen door pure, “slappe” thee waar ik af en toe een beetje honing aan toevoeg.

Tijdens mijn studie in Amsterdam nam ik altijd een thermosfles met thee mee voor in de trein en ook nu stop ik vaak nog een voorraad in mijn tas als ik op reis ga. Niet dat er nergens thee te krijgen is natuurlijk, verre van! In elke uithoek van de wereld is wel een kopje te bestellen. De grote vraag is alleen: hoe is de thee gezet? En hoelang hangt het zakje al in de kop? En wat zit er in dat zakje? Kortom: hoe mooi ik alle verschillende theerituelen en tradities ook vind, zelf gezette thee vind ik nog altijd het lekkerst. Het is zoiets persoonlijks! Een kop thee is veel meer dan zomaar een warm drankje. Thee drinken staat voor thuiskomen, voor een moment van rust en bezinning, waar je ook bent en hoe druk je het ook hebt. Ik voel me in ieder geval altijd beter na een kop thee.

Sinds ik tuinier koop ik echter zelden meer thee, behalve “Earl Grey”, m’n favoriet op de vroege ochtend. De rest komt allemaal uit mijn (balkon)tuin. Ook de thee die ik tijdens de wintermaanden gebruik. Thee (of “tisane”) kun je namelijk van heel veel verschillende planten trekken: citroenmelisse, munt, rozenblaadjes, frambozenblad, dille, venkel, salie, rozemarijn, aardbeienblad, bramenblad, tijm, citroenverbena (ook wel “ijzerhard” genoemd), kamille, lavendel… zelfs brandnetels zijn geschikt! In de lente en de zomer gaat het afgeplukte blad rechtstreeks van de plant de theepot in en voor de herfst en de winter leg ik in juli of augustus een voorraadje aan door zoveel mogelijk blaadjes te drogen en op te slaan in blikken of glazen potten.

Behalve dat het kweken van je eigen thee tuinieren nog leuker maakt, zijn veel van deze warme (of koude!) drankjes ook nog eens goed voor de gezondheid. Zo schijnt kamillethee rustgevend te zijn en niet verkeerd om te drinken tijdens periodes van stress. Brandnetelthee heeft daarentegen een ontgiftende en bloedzuiverende werking en saliethee werkt verzachtend bij keelpijn. Hoe mooi is dat? Zo heb je van veel planten in je tuin (zelfs van het onkruid!) driedubbel plezier en kun je ze niet alleen eten of omtoveren tot de heerlijkste thee, maar word je er ook nog eens beter van!

 

Stadstuinieren 2015-05 Tekst en fotografie: Stella Faber