Verticaal groen - Stadstuinieren
artikel

Verticaal groen

 

Verticaal tuinieren

Wie geen tuin heeft of weinig ruimte voor groen op het balkon, kan het ook anders aanpakken. Verticale tuinen zijn in opkomst. Buiten, maar net zo goed binnen.

Verticaal tuinieren blijft ongekend populair. In steeds meer steden, in zowel binnen- als buitenland, worden groene gevels benut om groen een prominente plaats te geven om verschillende redenen; als eerste vergroening en zuivering van de lucht maar ook als verduurzaming- isolatie en als geluidsdemping.

“Het is algemeen bekend dat planten een positief effect hebben op hun omgeving”

Dé tuintrend

Verticale tuinen – ook wel living wall, sky farm of green wall genoemd – zijn in opkomst en dat is niet voor niets. Vooral stedelingen hebben vaak maar beperkte buitenruimte en een tuin aan de wand kan een mooie manier zijn om een klein oppervlakte in een weelderige groene oase te veranderen.

Groen aan de muur is niet alleen iets voor buiten, steeds meer mensen kiezen ervoor om in de huiskamer een levende en soms ook eetbare groene wand te maken. En dat past dan weer in de tuintrend waarin binnen en buiten steeds meer in elkaar overlopen: tuin of balkon worden bij mooi weer als verlengde van de woonkamer ingericht en binnen zien we juist weer grotere en meer planten terugkomen. En aan de wand, als behang of als een natuurlijk schilderij.

Simpel beginnen?

De mogelijkheden voor een verticale tuin zijn tegenwoordig legio. Van klassiek tot trendy, alles is eigenlijk mogelijk. Het soort planten, de grootte en de beschikbare systemen, er is keuze genoeg. Bij de aanleg ervan is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden. Wie een verticale tuin wil, kan zelf aan de slag gaan. Voor een paar tientjes is het al mogelijk om een groene wand te maken en dat kan bijvoorbeeld door delen van dakgoten boven elkaar aan de gevel te hangen en daar plantjes in te plaatsen.

Gezondheid

Het is algemeen bekend dat planten een positief effect hebben op hun omgeving. Zo nemen ze koolstofdioxide op, produceren zuurstof, nemen vluchtige organische componenten op en verhogen de relatieve luchtvochtigheid. Naast de positieve effecten op de omgeving zorgen planten ook voor visuele aantrekkelijkheid en zijn mensen positiever en melden zich minder vaak ziek. Kortom een verticale tuin binnen of buiten is super gezond!

Serieuzer verticaal tuinieren

Maar er zijn tegenwoordig ook hele mooie kant-en-klare systemen op de markt die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Deze systemen zijn visueel aantrekkelijk en beperken onderhoud tot een minimum. Een systeem bevat vaak al een waterreservoir van 2 liter. En zodra er te weinig water in zit geeft het systeem dit aan. Daarnaast zijn deze systemen circulair en is er zelfs de mogelijkheid tot leasen van deze systemen.   

Verticaal moestuinieren

Ook in een verticale tuin is het mogelijk om te moestuinieren. Kruiden als bieslook, salie en tijm lenen zich goed voor een groen wand. Maar ook bijvoorbeeld aardbeien en sla kunnen een plek krijgen in de verticale moestuin. En wat is er nu fijner dan van je eigen eetbare wand te eten?

Waar kan ik een verticale tuin kopen?

Er zijn veel soorten systemen voor verticaal tuinieren. Een greep uit het aanbod:

Welke planten zijn geschikt voor een plantenschilderij?

Groen voor de sier kan natuurlijk heel goed, denk dan aan de gezellige hangplanten uit de jaren 70. Deze doen het heel goed in planten-schilderijen: Aureum epipremnum, Philodendron scandens, Schefflera nora en de Dracaena compacta.

Meer inspiratie:

Zo maak je een wormenbak
10 tips voor een eetbaar balkon
Tuin zonder grond: De raamtuin
Vlog: Verticaal tuinieren
Vergroening op kantoor

Bestel hier:

LivePictureGo
Mijn verticale tuin
Balkonton: Wormenbak met plantenring

 

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2014-03 –  Tekst: Joost Zonneveld

logo
Sluiten
close