Vijgen oogsten

Geert Groffen

Wanneer moet je vijgen oogsten?

Vijgen oogst je wanneer ze helemaal zacht aanvoelen en bij aanraking, van de struik loslaten. Dagelijks even controleren is dus belangrijk.

“Rijpe vijgen smaken perfect zoet en kun je met schil en al opeten

Een dag te vroeg geoogst, smaken ze rubberachtig (het zijn tenslotte ficussen). En een dag te laat zijn ze een deel van hun zoetigheid al kwijt. Geoogste rijpe vijgen zijn amper 1 dag houdbaar.
Rijpe vijgen smaken ook in ons klimaat perfect zoet en kun je met schil en al opeten.

 

Vijgen eten

Heb je een te grote oogst, dan kun je vijgen uitstekend verwerken. Je kunt je ze in dunne schijfjes snijden en laten drogen tot vijgenchips. Je kunt ze verwerken tot jam en inmaken. Maar eet vooral volop verse vijgen in allerlei gerechten. Je kunt vijgensoep maken, de vruchten verwerken in hartige salades en pasta-sausen of verwerken in desserts, ijs, cake, smoothies, brood en taarten.

Verse vijgen zitten boordevol natuurlijke suikers, ze werken versterkend en voedend. Vijgen kunnen puur en ongezoet gebruikt worden en zijn door hun hoge gehalte aan natuurlijk suikers makkelijk te verwerken of gedroogd te bewaren.


Ook een vijg in je tuin?

Bestel hier je Brown Turkey

Stadstuinieren 2016-05  Tekst en fotografie: Peter Bauwens