Vijgen oogsten

Geert Groffen

Vijgen oogsten op het juiste moment

De vruchten oogst je wanneer ze helemaal zacht aanvoelen en bij aanraking, van de struik loslaten. Dagelijks even controleren is dus belangrijk.

“Rijpe vijgen smaken perfect zoet en kun je met schil en al opeten

Een dag te vroeg geoogst, smaken ze rubberachtig (het zijn tenslotte ficussen). En een dag te laat zijn ze een deel van hun zoetigheid al kwijt. Geoogste rijpe vijgen zijn amper 1 dag houdbaar.
Rijpe vijgen smaken ook in ons klimaat perfect zoet en kun je met schil en al opeten.

 

Vijgen oogsten en eten

Heb je een te grote oogst, dan kun je vijgen uitstekend verwerken. Bijvoorbeeld door de vijgen te schillen, in dunne schijfjes te snijden en ze dan te laten ze drogen tot Recept met vijgen: Vijgenchips. Je kunt ze verwerken tot jam en inmaken. En eet vooral volop verse vijgen in allerlei gerechten. Maak er bijvoorbeeld vijgensoep mee, verwerk de vruchten in hartige salades en pasta-sausen of gebruik ze in desserts, ijs, cake, smoothies, brood en Recept: Vijgentaart.

Verse vijgen zitten boordevol natuurlijke suikers, ze werken versterkend en voedend. Vijgen kunnen puur en ongezoet gebruikt worden en zijn door hun hoge gehalte aan natuurlijk suikers makkelijk te verwerken of gedroogd te bewaren.


Ook een vijg in je tuin?

Bestel hier je Brown Turkey

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2016-05  Tekst en fotografie: Peter Bauwens