Winterdecoratie uit de moestuin

“Op zoek in de tuin maar authentieke sfeermakers”

Winterdecoratie uit de moestuin

De winter is de stille periode voor de moestuin. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te oogsten valt of dat alles saai en kleurloos is. Met een beetje zoeken en extra aandacht lukt het ook om midden in de winter volop kleur en variatie te oogsten. En waarom al dat moois niet een keertje tegelijk oogsten om midwinter of Kerstmis in stijl te vieren en de juiste kleuren en stemming in huis te brengen? Uitgekeken op blinkende ballen en nepdecoratie? Ga op zoek in de moestuin voor authentieke sfeermakers.

Authentieke sfeermakers

De winter is de stille periode voor de moestuin. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te oogsten valt of dat alles saai en kleurloos is. Met een beetje zoeken en extra aandacht lukt het ook om midden in de winter volop kleur en variatie te oogsten. En waarom al dat moois niet een keertje tegelijk oogsten om midwinter of Kerstmis in stijl te vieren en de juiste kleuren en stemming in huis te brengen? Uitgekeken op blinkende ballen en nepdecoratie? Ga op zoek in de moestuin voor authentieke sfeermakers.

Traditionele kerstkleuren zijn rood, wit en groen. Maar voor een natuurlijke uitstraling kun je dat combineren met zachte bruine tinten.

Gedroogde naaldkool en diepgroene patisson

Groen is de basis en vinden we terug bij een hele reeks meerjarige kruiden. Tijm, salie (met een zachte grijsgroene tint) en rozemarijn houden tijdens de winter perfect hun groene tint vast. We hebben al vele jaren een grote laurier in de tuin en die overleeft ondertussen op een beschutte plek als ‘eeuwig groen’, zelfs de koudste winters. Gelukkig zijn er ook een hele reeks planten die makkelijk te drogen zijn en dan nog mooi groen blijven. Enkele toppen van Verveine, gedroogde bladeren van naaldkool of boerenkool (een uurtje in de voedseldroger) worden zo houdbaar groen. Ook met ‘groene’ vruchten kun je aan de slag. Een diepgroene patisson, frisgroene (en paarse) tomatillo’s en de exotisch uitziende kiwano en trichosanthes blijven opvallend groen tot diep in de winter.

Uitgebloeide prei

Voor een natuurlijk uiterlijk in bruine tinten is de keuze uiteraard zeer uitgebreid. Een uitgebloeide prei, wortel of de gedroogde zaadpeulen van okra brengen de juiste sfeer. Maak verder een keuze uit bruine vruchten zoals stoofpeertjes, de ‘Futsu Black’ muskaatpompoen in een prachtige terracotta tint, ‘Little potato’ komkommer, gedroogde walnoten of mini-fleskalebasjes.
Voor wat wit kies je kleine zilveruitjes of een witte patisson. Voor wie twijfelt tussen wit en groen is er ook een bontgestreepte versie.
Voor het klassieke rood tenslotte komen we bij rode appeltjes, rozebottels, gedroogde pepertjes en paprika, rozerode dopboontjes in rozerode peulen, (gedroogde) rode amaranth en rode suikermaïs terecht.

Eetbare kerstdecoratie

Oogst al die kleurtjes uit je tuin en al wordt het even zoeken, voor je het weet heb je een bonte mand vol eetbare kerstdecoratie bij elkaar. Schik alles op een mooie schaal voor sfeer op tafel. Met een stukje touw en wat handigheid maak je een vrolijke kerstslinger of heb je volop materiaal om een originele kerstboom te vullen. Maak wat gedroogde appel- en kweepeerschijfjes en voor je het weet kun je uit de kerstboom eten of zijn het leuke cadeautjes. Een bosje zaad, een zoete pompoen of enkele pittig pepertjes om mee naar huis te nemen. Dat is pas jaarrond genieten van je moestuin.

schermafbeelding-2016-11-29-om-14-04-39

 

RECEPT Kerstsalade

Kleur uit eigen tuin

schermafbeelding-2016-11-29-om-14-08-15Het bijzondere van sla is dat je de seizoenen kunt volgen. Je mag spelen met kleur en je haalt uit je tuin eindeloze inspiratie. Waarom niet werken met een thema en een salade samenstellen per seizoen of gewoon voor een speciale gelegenheid. Laat je inspireren door kerst om zo laat in de winter nog op zoek te gaan naar blaadjes, kleuren en smaakjes en een rijk aanbod aan tafel te presenteren.

Precies in de winter is het aanbod heel bescheiden, maar vaak blijken een hele reeks planten en zelfs vruchten de eerste koude nog te weerstaan. Bij sla blijken ‘Red Triangle’ met dieprode gepunte bladeren en ‘Cerbiatta’ met zijn lange erg getande bladeren het meest geschikt. Een hele reeks vrolijke krullen vinden we voor deze gelegenheid terug in de verschillende mosterdsoorten. ‘Purple frills’, ‘Golden frills’, ‘Pizzo’ ook tatsoi en paarsgetinte mizuna zorgen voor kerstsfeer. Extra rood vinden we bij de jonge bladeren van rode biet en enkele vruchten van ‘Sweet Pickle’ pepers blijken zo laat in het seizoen nog stevig en perfect bewaard aan de struiken te hangen. Ook winterspinazie heeft hier en daar nog een jong blad beschikbaar en het opvallende en pittige blad van de bonte barbarakers mag zeker niet ontbreken. Helemaal centraal in deze salade krijgt ‘onkruid’ een mooie plaats. De kleine veldkers is een van de eerste of meest winterharde kleine onkruiden die we in zowat elke tuin aantreffen; de fijne blaadjes hebben een perfecte tuinkerssmaak. Tot slot mogen een paar van de allerlaatste rucolabloemen ook zeker niet ontbreken.

Nog even ondergronds gaan zoeken en dan vinden we beschut tegen de meeste koude nog volop winterradijzen. De groenwitte ‘Green Luobo’ en ‘China Rose’ zijn bruikbaar in deze compositie. Snijd de radijsjes in dunne schijfjes en met wat handigheid kun je ze omvormen tot grappige groene of witte kerststerretjes, om zo’n kerstsalade helemaal compleet te maken.

Was en spoel alle ingrediënten vooraf even door ze in ruim water onder te dompelen. Snijd de radijsjes en pepertjes op maat en vorm en schik voor elke tafelgast een bord vol kleur- en kerstsfeer uit eigen tuin.

Cashew Stadstuinieren 2015-06 Tekst en Fotografie: Peter Bauwens