Witte of groene asperges oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Witte of groene asperges oogsten

Stadstuinieren-asperges-kweken

Of je asperges wit of groen worden hangt af van de manier van telen. Groene asperges krijgen zonlicht, witte asperges niet.

Asperges kweken

Het kweken van asperges vergt veel geduld, maar dan heb je wel een prachtige, winterharde plant die 10 jaar of ouder kan worden. Je kunt er alleen niet direct van oogsten, dit kan pas vanaf het 3e jaar. Het eerste jaar zaai je de plant (eind maart of begin april), het 2e jaar plant je hem uit op een zonnige en speciaal voor hem gereserveerde plek (waar hij kan blijven staan) en in het 3e jaar kun je de eerste scheuten oogsten. De eerste echte oogst vindt echter pas plaats in het 4e jaar. Dan kun je oogsten van eind april tot eind juni.

“Een bijzondere groente dus, die door de Fransen soms “Points d’Amour” wordt genoemd”

Witte of groene asperges

Of je asperges wit of groen worden hangt af van de manier van telen. Groene asperges krijgen zonlicht, witte asperges niet. Als je groene asperges wilt hebben, hoef je eigenlijk niet veel meer te doen dan de grond onkruidvrij te houden, water te geven en het afstervende loof in de herfst af te knippen.

Je oogst de groene scheuten als ze zo’n 15 tot 25 centimeter lang zijn. Wil je witte asperges hebben, dan zal je ervoor moeten zorgen dat de aspergescheuten die vanaf april weer hun weg omhoog zoeken geen zonlicht zien. Dit doe je door eind maart 30 tot 50 centimeter (luchtige!) grond op het aspergebed te scheppen. Deze laag aarde zorgt voor een gebrek aan zonlicht, waardoor de scheuten wit blijven.

Je kunt witte asperges oogsten wanneer je barstjes in de grond ziet en de topjes van de scheuten onder de aarde zichtbaar worden. Op dat moment snijd je de asperge zo’n 25 centimeter onder de grond af. Doe dit voorzichtig, zodat je de andere asperges niet beschadigd en maak het ontstane gat weer goed dicht. Nadat je de laatste asperges hebt geoogst, haal je eind juni de heuveltjes aarde weg en laat je de planten normaal verder groeien. De plant kan dan trouwens vrij hoog worden, dus wat ondersteunende stokken op winderige dagen is geen overbodige luxe.

Geschiedenis van de asperge

Asperges (Asparagus officinalis) worden beschouwd als een delicatesse en dat is eigenlijk altijd al zo geweest. De plant is in Europa nog steeds in het wild te vinden en groeit graag langs rivieren en in kustgebieden. Bij de Oude Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen stond de asperge al ver voor de geboorte van Christus op het menu, zowel om te eten als voor medicinaal gebruik. Sommige mensen geloofden bovendien dat de plant werkte als een “afrodisiacum”. De Arabische Muhammad al-Nafzawi roemt in de 15e eeuw de lustopwekkende kwaliteiten van de asperge bijvoorbeeld in zijn boek “The Perfumed Garden”. Een bijzondere groente dus, die door de Fransen soms “Points d’Amour” wordt genoemd.

Recept:  Salade van groene asperges en garnalen

Witte asperges moeten geschild worden, groene asperges hoef je alleen maar af te spoelen. Traditioneel worden witte asperges geserveerd met aardappels, ham, een gekookt ei, peterselie en gesmolten boter. Ik heb deze keer een salade gemaakt van groene asperges en garnalen. Beide heb ik kort onder de grill gelegd en vervolgens opgediend met jonge sla, kiemgroenten, gele tomaatjes en een dressing van citroensap, olijfolie, mosterd en honing. Heerlijk!

Meer inspiratie:

Asperges telen – Zo doe je dat
Recept: Salade met asperges en tuinbonen
Venkel zaaien en oogsten
Vijgen kweken en oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-02 – Tekst en fotografie: Stella Faber

Meer over:

logo
Sluiten
close