Moestuintips Floor Korte: Moestuin woordenboek

Woordenboek voor de moestuin
Toen ik in 2012 startte met mijn moestuin en in de boeken dook, vond ik het soms lastig om door de theorie heen te komen. Erg veel informatie en een berg woorden waarvan ik niet eerder gehoord had en dus niet wist wat ermee bedoeld werd.
Hieronder vind je mijn top 5 met benamingen die in de moestuinwereld worden gebruikt, uiteraard met een duidelijke en vooral makkelijke uitleg.
Afharden
Afharden is een woord dat niet in dit woordenboek mag ontbreken. Voordat je de opgekweekte planten buiten neerzet of uitplant in de volle grond, moet je ze eerst aan de buiten temperatuur laten wennen. Dit noemen we afharden. Afharden doe je door de planten, een week vooraf, buiten neer te zetten en ’s nachts weer binnen te zetten, in de schuur, in de kas of in de berging. Ergens waar het in ieder geval een stuk koeler is dan de temperatuur waar ze vandaag komen. Ook moeten de plantjes nog erg wennen aan de wind etc. Geef ze tijd om hieraan te wennen zodat ze beter aanslaan en ze niet ineens doodgaan. Dit zou toch zonde zijn van al het harde werk van afgelopen maanden.
Uitdunnen
Bij uitdunnen haal je de te veel gezaaide zaden, die ontkiemd zijn tot zaailing, weg uit de grond. Dit doe je wanneer er 2 blaadjes te zien zijn. Laat je de plantjes bovenop elkaar staan dan hebben ze geen ruimte om te groeien en moeten ze zo concurreren met elkaar, dat de kans groot is dat je maar een kleine oogst zal hebben.

Poten/planten/zetten/ leggen
Deze benamingen betekenen allemaal hetzelfde, maar soms gebruik je net een ander woord bij een ander gewas. We planten zaailingen van een potje naar de volle grond, of poten knollen en bollen. We zetten uien en knoflook en leggen bonen. Je kan ook andere combinaties gebruiken het is natuurlijk niet fout maar het geeft duidelijker aan wat je ermee gaat doen in mijn ogen.
Oppotten/verpotten/overpotten
Deze benamingen zijn eigenlijk identiek en worden door elkaar gebruikt. Het is het verplanten van een zaailing naar een grotere groeiomgeving. Dit doe je in een grotere pot met verse potgrond. Het kan zijn dat ze in deze pot blijven tot je ervan gaat oogsten, maar misschien ga je ze nog een keer overpotten.
Kweken/telen/verbouwen/opkweken
Deze benamingen betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde en worden gebruikt als het over de moestuin gaat. Je kweekt of teelt groenten, kruiden of fruit. Het is allemaal goed.

Stadstuinieren: Blog april, Floor Korte