Heilzaam kruid: Citroenbasilicum

Citroenbasilicum is een keukenkruid met een sterk citroenaroma. Vanwege dit aroma past dit kruid goed in sauzen en bijvoorbeeld bij vis en kip. Maar het smaakt ook erg lekker in curry’s en Thaise schotels. Je hebt een groene en rode variant, maar omdat ze tegenwoordig ook veel gekruist worden, ontstaan er steeds meer varianten. Deze nieuwe varianten kunnen wel enigszins tegen koude temperaturen.

“Vanwege de kalmerende eigenschappen werkt het goed bij slapeloosheid en stress”

Citroenbasilicum in potten

Citroenbasilicum – de oude Grieken kenden het al onder de naam Ocimum citriodorum – is eenjarig kruid dat houdt van warmte en zon, maar het is ook een gevoelig kruid. Mede daarom is het een goede optie om citroenbasilicum te kweken in potten op de vensterbank of in plantenbakken op het balkon of terras. Je moet dan wel steeds voor voldoende water zorgen.
In de volle grond planten kan ook, maar doe dit pas vanaf half mei en het liefst op een beschutte plek en in een goed gedraineerde, vochtige grond. Slakken zijn dol op basilicum, dus als je ze buiten in de volle grond hebt staan, kun je het beste wat zand of as rond de plantjes strooien of er een schoteltje bier bij zetten, zodat de slakken ze niet opeten.

Toepassingen in de keuken

Citroenbasilicum heeft bijna dezelfde bladeren als de gewone basilicum. Het enige verschil is dat ze wat spitser van vorm en wat lichter van kleur zijn. En het citroenaroma uiteraard. Handig is dat je er telkens weer blaadjes van kunt plukken, omdat deze steeds weer aangroeien. Wel komen er soms bloemetjes aan. Die kun je het beste afknippen, want in ons land gaat hij nooit zaad produceren.
Mocht je de blaadjes willen bewaren, dan kun je dat het beste op een koele en donkere plaats doen. Je moet ze in ieder geval nooit in de koelkast bewaren, want dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak.
Citroenbasilicum is een kruid dat je nooit moet laten meekoken of drogen, want dan verliest het zijn geur en smaak. Wat wel goed kan is de blaadjes plukken, scheuren of hakken. Zij smaken heerlijk in een zomersalade, in tomatengerechten, pastasauzen en soepen. Bovendien combineert het goed met knoflook.
Voeg de geplukte of gescheurde blaadjes pas op het einde van de bereidingstijd toe, zo blijft de smaak het best behouden.

Heilzame werking

Van citroenbasilicum is een heerlijke thee te maken, die een kalmerende en krampstillende werking heeft. Knip hiervoor een takje af waar meerdere blaadjes aan zitten, verwijder deze, spoel ze schoon en laat ze daarna tien minuten in gekookt water trekken. Vanwege de kalmerende en krampstillende werking van dit kruid werkt het goed bij slapeloosheid en spanning en stress. Maar het schijnt ook de spijsvertering te bevorderen en het geheugen en de concentratie enigszins te verbeteren en een remedie te zijn voor misselijkheid en lichte koorts.

Verder helpt citroenbasilicum tegen winderigheid en heeft het een kalmerende werking bij hoofdpijn.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2015-06 Tekst: Mirre Bots