Recept: Auberginetaart

Aubergine in de keuken

Aubergines hebben misschien geen uitgesproken smaak maar kunnen wel veel smaak van bijvoorbeeld kruiden opnemen en zijn heerlijk om te combineren.
Aubergines uit eigen tuin zijn snel gaar en kun je gewoon 5 tot 10 minuten bakken of stoven. Geroosterd op de grill, voorzien van wat olie en kruiden en afgewerkt met een beetje tomatensaus zijn ze heerlijk.

Ze ‘verbruiken’ bij het bereiden flink wat olie. Wil je wat zuiniger aan doen? Prik dan een vork op drie, vier plaatsen in de aubergine en zet de vruchten in een schaal in de oven. Laat ze zo in de schil ruim een uur gaar stoven. Doorsnijden en uitlepelen.

Recept Auberginetaart

Stoof de in stukken gesneden aubergines met ui en knoflook in olijfolie. Laat afgesloten met een deksel een kwartier op een zacht vuur stoven (voeg eventueel wat water toe).
Maak ondertussen de bodem met 150 gram tarwemeel, 50 gram maïsmeel, een koffielepel zout, 50 gram kokosvet en een eetlepel olijfolie. Meng alles tot een kruimelig deeg en duw dat in een ingevette bakvorm.
Bak het deeg 10 minuten voor op 150°C en vul met de bijna gaargestoofde aubergines en uien.
Overgiet met een mengsel van kokosroom en een eetlepel pittig currypoeder.
Zet 20 minuten in een oven van 175°C.
Serveer met verse basilicum en voor de liefhebbers met wat rauwe uiringen of een groene salade.

Heerlijk!

 


Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens