Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling

Recept: Bishak

Er is ongelofelijk veel te maken met pompoen, hun pitten en hun bloemen (de mannelijke welteverstaan, want die hebben na de bevruchting immers geen functie meer). Ik heb dit keer “Bishak” (pasteitjes met pompoenvulling) gemaakt, naar een recept uit mijn boek “De Joodse keuken” van Claudia Roden.

Voor ongeveer 14 pasteitjes (afhankelijk van de vorm waarin je ze vouwt) heb je het volgende nodig:

Voor het deeg:

– 2 theelepels gist
– snufje suiker
– 250 ml warm water
– 500 gram bloem
– 1 theelepel zout
– 1 eetlepel zonnebloemolie (en wat extra om het deeg mee in te vetten)

Voor de vulling:

– 2 uien (fijngehakt)
– 4 eetlepels olie
– 500 gram pompoen (in stukjes gesneden)
– 1 theelepel suiker
– zout en peper

Bereidingswijze:

Los gist en suiker op in de helft van het water en laat het 10 minuten staan. Doe bloem, zout en olie in een kom en voeg er het gistmengsel en het resterende water aan toe. Meng alles goed door elkaar en kneed er een glad en elastisch deeg van. Rol de deegbal door een beetje olie en laat hem in de (afgedekte) kom op een warme plek 1 ½ uur rijzen. Ondertussen fruit je de uien in de olie, voeg je de pompoen toe en laat je alles (met de deksel op de pan en regelmatig roerend) zachtjes gaar koken. Stamp de pompoen daarna fijn en voeg er suiker en naar smaak zout en peper aan toe. Als het deeg in volume is verdubbeld, kneed je het nog even kort en rol je het zo dun mogelijk uit (2-3 mm). Afhankelijk van wat voor vormpjes je wilt maken, snijd je het deeg in stukken met een diameter van 10-15 centimeter. Daar leg je een eetlepel pompoenvulling op en vervolgens vouw je de pakketjes dicht. Bestrijk de pasteitjes met eigeel en bak ze in 20-25 minuten goudbruin (in een op 190 graden Celsius voorverwarmde oven).

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber