Recept: Onkruidtaart

Onkruidtaart

Onkruid vormt zowat de voornaamste ergernis van elke moestuinder. Vreemd dat deze ongewenste planten vaak veel makkelijker, sterker en overvloediger groeien dan alle gewassen waar we zelf de voorkeur aan geven. Heb jij al eens brandnetels of zevenblad gezien dat er een beetje zielig bij stond in de tuin? Misschien moeten we gewoon af en toe de rollen een keertje omdraaien en kijken welke onkruiden eetbaar én lekker zijn en die oogsten, bijvoorbeeld voor een lekkere taart.

Vogelmuur, brandnetel en veldkers

Vooral in het voorjaar – januari, februari, maart – is het aanbod aan vers groen uit de moestuin vrij beperkt. Maar precies dan komt er – in de eerste zachte periodes van het jaar – overal het jonge onkruid tevoorschijn. Vogelmuur, brandnetel en veldkers vormen de meest voorkomende onkruiden die zich nu vanuit beschutte hoekjes van de tuin massaal verspreiden om hele stukken van de tuin van een natuurlijke bescherming te voorzien. Dat wordt dus extra veel wieden als we over een paar weken willen starten met zaaien en planten. Misschien moeten we dus tijdens dat ’wieden’, dat onkruid gewoon nuttig verwerken. Je zult aangenaam verrast zijn door de zachte sla-achtige smaak van vogelmuur, het zoete en aromatische van brandnetel en het pittige van veldkers.

Oogsten

Oogst al deze frisgroene jonge bladeren en toppen en kijk ze even na op andere onkruiden, zand of insecten. Was en spoel ze grondig door ze even in koud water onder te dompelen. Bladgroenten, dus ook onkruidblad, slinken bij het bereiden vrij sterk, dus oogst maar een flinke hoeveelheid.


Recept

Maak een deeg van 250 gram volkorenmeel, 75 gram plantaardige margarine en twee eetlepels zonnebloemolie en een snuifje zout. Meng de ingrediënten goed door elkaar en kneed ze tot een stevig deeg. Laat het deeg een half uur afgedekt met folie in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm. Bak deze taartbodem 10 minuten voor op 150°C. Plaats daarbij een stuk bakpapier in de vorm en vul die met spliterwten. Zo blijven de randen bij het voorbakken mooi rechtop staan.

Maak ondertussen de vulling. Snipper een paar sjalotten, een teentje knoflook of wat jong groen look en stop dat samen met het gewassen en uitgelekte ’onkruid’ in een keukenmachine. Voeg een ui, een scheutje amandelroom, een eetlepel gomasio, 4 eetlepels zijde tofu (verkrijgbaar in de natuurwinkel), een eetlepel broodkruim of paneermeel plus wat peper toe. Maak alles fijn tot een groene puree. Giet deze in de voorgebakken taartvorm en plaats opnieuw ongeveer 30 minuten in de oven op 150°C. Je kunt variëren door de onkruiden apart of gemengd te gebruiken. De kleine veldkers is ideaal om als pittige rauwe salade bij deze taart te serveren.


Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens