Recept: Pastinaak Cupcakes

Pastinaak Cupcakes

Omdat ik graag vervoerbare hapjes wilde maken voor een picknick, heb ik “pastinaak cupcakes” gebakken (naar een recept van Martha Stewart). Voor 12 kleine of 6 grote cupcakes met topping heb je het volgende nodig:

Voor de cupcakes:

– 120 gram bloem
– 1 theelepel kardemom
– 1 ½ theelepel bakpoeder
– ¼ theelepel zout
– 135 gram lichtbruine suiker
– 2 grote eieren
– 160 ml zonnebloemolie
– 2 theelepels vanille-extract
– 240 gram geraspte pastinaak

Voor de topping

(zonder topping zijn de cupcakes echter ook lekker!):
– 227 gram roomkaas
– 57 gram ongezouten boter
– 50 gram poedersuiker
– 1 theelepel vanille-extract
– eventueel een paar noten ter decoratie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schep bloem, kardemom, bakpoeder en zout door elkaar in een mengbak. Roer in een andere bak suiker, eieren, zonnebloemolie, 2 theelepels vanille-extract en de geraspte pastinaak tot een glad geheel en meng er daarna het bloemmengsel doorheen. Verdeel het beslag over de cakevormpjes en bak de cakejes in 20 tot 25 minuten gaar. Als ze goed zijn afgekoeld kun je de topping erop doen. Deze maak je door roomkaas, boter, poedersuiker en vanille-extract tot een egale crème te mixen.

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber