Recept: Savooiekoolsoep met bacon

Savooiekoolsoep met bacon

Savooiekool heeft een stugger blad dan andere kolen en slinkt minder snel in de pan dan bijvoorbeeld boerenkool. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, savooiekool is erg lekker en zit boordevol vitamine C. Ze heeft alleen een iets langere kooktijd dan haar familieleden! Voor deze Stadstuinieren heb ik een voedzame soep van de bladeren gemaakt: “aardappel en savooiekoolsoep met bacon” (naar een recept van de BBC GoodFood website).

Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

– 1 ui
– 1 wortel
– 1 stronk selderij
– 2 tenen knoflook
– 1 eetlepel olijfolie
– 550 gram kruimige aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
– 1 liter groentebouillon
– 8 plakjes bacon (of ontbijtspek)
– een kwart savooiekool

Bereidingswijze:

Snijd de ui, wortel, selderijstronk en knoflooktenen in kleine stukjes. Verwarm de olie in een grote pan en voeg daar de gesneden groenten, aardappel, bouillon en wat peper en zout naar smaak aan toe. Laat alles – met de deksel op de pan – zachtjes gaar koken. Ondertussen bak je de bacon mooi bruin en snijd je de bladeren van de kool in reepjes (de harde nerf in het midden haal je weg). Als de aardappels gaar zijn, haal je de pan van het vuur en mix je de soep met een staafmixer tot een romige massa. Daarna zet je de pan weer terug op het vuur en voeg je er de savooiekool aan toe. Het geheel laat je nog een tijdje sudderen (tot de koolbladeren zacht beginnen te worden). Serveer de soep met in stukjes gebroken bacon.

Een goede soep voor de winterwandelaar!

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber