Aalbessen - Groene Portretten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Aalbessen – Groene Portretten

Aalbessen (Ribes rubrum) zijn de juweeltjes onder de bessen. Er zijn zowel rode, witte als roze soorten en ze zijn allemaal even mooi en smakelijk. De oorsprong van deze bes ligt in Europa, in landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het noorden van Italië. Tijdens de 17e eeuw kwamen de Belgen en de Fransen met de eerste gecultiveerde varianten van de wilde aalbes en sindsdien zijn er verschillende rassen ontwikkeld. Ze zitten stuk voor stuk boordevol vitamines en mineralen en worden geprezen om hun geneeskrachtige kwaliteiten (al spant de zwarte bes wat dat laatste betreft duidelijk de kroon!).

“Deze winterharde struik kan zelfs op een klein balkon jarenlang een leuke oogst geven”

Aalbessen kweken

Het kweken van aalbessen is niet ingewikkeld. Net zoals bij kruisbessen, groeien aalbessen op meerjarig hout. Dat betekent dat je ook deze winterharde struik kunt leiden en dat hij zelfs op een klein balkon jarenlang een leuke oogst kan geven. Je moet dan natuurlijk wel zorgen voor een ruime bak op een zonnige plek, voldoende drainagegaten, water tijdens droge periodes en licht bemeste grond. Te veel stikstof, kalk of verse paarden- of koemest is geen goed idee, maar wormenthee of –Tips voor de wormenbak, smeerwortelgier of oude, opgedroogde koemest is prima.

Aalbessen snoeien

Aalbessenstruiken snoei je op dezelfde manier als kruisbessenstruiken; “licht” en “lucht” zijn de toverwoorden. Het is echter allesbehalve een ramp als je een keer vergeet om te snoeien (is mij al diverse keren gebeurd). De struik ziet er dan misschien een beetje rommeliger uit, maar de bessen zijn nog net zo lekker. Dat vinden de vogels helaas ook… Aalbessen zijn razend populair onder gevleugelde tuinbezoekers en daarvoor hoeven de vruchtjes niet eens volrijp te zijn. Het enige wat je ertegen kunt doen, is een net over de struik spannen. Al vinden deze slimmeriken bijna altijd wel een manier om door de gaten van het net heen te eten.

Aalbessen oogsten

De trosjes met bessen zijn vanaf het midden van de zomer te oogsten en fleuren rauw niet alleen ijs, taart of een kom yoghurt op, maar zijn ook perfect om sap, jam, gelei of limonadesiroop van te maken. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar jam (met zaadjes en velletjes!), maar aalbessengelei vond ik ook voor herhaling vatbaar.

Meer lezen over fruit in de tuin:

Japanse wijnbes snoeien
Kiwibes kweken en oogsten
Wildplukken: Bosbessen, lekker en gezond
Groots genieten met klein fruit

Handige vlogs:

Bessen snoeien? Zo doe je dat – Vlog
Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten

Nooit meer een vlog missen?

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2016-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber

Meer over:

logo
Sluiten
close