Aardbeimelde – Kweken en oogsten

Chenopodium capitatum

“De blaadjes zijn het lekkerst wanneer je ze jong plukt, vooral als je ze rauw wilt eten ”

Aardbeimelde is een bijzondere plant met eetbare, spinazie-achtige bladeren en eigenaardige roze schijnvruchten. Jammer genoeg smaken ze niet naar aardbeien. Maar ze zijn wel heel decoratief en leuk om te kweken en te serveren!

Zaaien: Mei – augustus
Hoogte: 60cm
Afstand: 25cm
Oogsten: 7 weken na het zaaien
Eetbare delen: bladeren, fruit en zaden
Smaak: spinazie

De aardbeimelde, van de ganzenvoetfamilie, is afkomstig uit Noord-Amerika. Het verhaal gaat dat hij meer dan 400 jaar geleden werd gekweekt door monniken in Duitse kloosters. Aardbeimelde wordt ook wel aardbeispinazie genoemd.

Zaaien en Verzorgen

Zaai deze minizaadjes dun, 1 centimeter diep, van mei tot augustus. Je kunt zaaibakken gebruiken of direct in de volle grond zaaien op de uiteindelijke groeilocatie. Er is wel wat geduld nodig bij het ontkiemen, omdat ze erg traag op gang komen. Als de zaailingen eenmaal groot genoeg zijn om mee om te gaan, kun je ze uitplanten of uitdunnen. Zorg voor zo’n 25 centimeter ruimte tussen de planten.
Aardbeimelde geeft de voorkeur aan een vochtige grond en heeft een plek in de volle zon nodig. Eenmaal gevestigd hebben ze weinig zorg nodig.
Hoewel ze meestal worden gekweekt als een eenjarige plant, is het mogelijk dat jouw planten een milde winter overleven en meerjarig worden. Bovendien, als je enkele planten ‘gewoon hun ding laat doen’ in je tuin, zullen ze vaak zichzelf uitzaaien en opnieuw groeien zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Oogsten en Genieten

Na ongeveer zeven weken zullen de blaadjes, die vol zitten met vitamine A en C, klaar zijn om te oogsten. Je kunt ze gebruiken zoals spinazie. De blaadjes zijn het lekkerst wanneer je ze jong plukt, vooral als je ze rauw wilt eten. Let op: hoewel de blaadjes rauw heel lekker zijn, moet je er niet teveel van eten (net zoals spinazie) omdat ze oxaalzuur bevatten. Door ze te koken, wordt het oxaalzuur afgebroken.
Ongeveer een maand later komen de schijnvruchten tevoorschijn. Ze smaken een beetje als zoete spinazie. De vruchtjes zijn een kleurrijke en eigenzinnige toevoeging aan hartige en zoete salades.
Als je graag wilt experimenteren met aardbeimelde, kun je ook de zaadjes proeven; ook deze zijn namelijk eetbaar. Week de zaden een nachtje en spoel ze een paar keer goed na. Dit verwijdert de zeepachtige coating die ze bevatten, ‘saponinen’ genaamd (ook te vinden op bijvoorbeeld quinoa). Je kunt de zaadjes ook tot meel vermalen. Bak er, gemengd met wat meel van granen, je eigen originele brood mee!

Traditioneel wordt het rode sap van de schijnvruchten door indianen gebruikt als een natuurlijke kleurstof voor wol en andere soortgelijke vezels en kleding. Gebruik de vruchten in de keuken om kleur te geven aan je gerechten.

Stadstuinieren

Tijdschrift over het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden. Op balkon, dakterras of moestuin

Abonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2016-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets