Als alternatief: Siberische Knoflook

“De prachtige bloemen van deze vaste plant zijn zeer geschikt als snijbloem”

Als alternatief…  Siberische Knoflook

Siberische Knoflook (Allium obliquum) is een interessant en decoratief gewas dat als alternatief voor gewone ui en knoflook te kweken is.
Het is een winterharde vaste plant met in de zomer prachtige citroengele pompombloemen ter grootte van een ei. In de winter heeft hij mooie slanke groene bladeren.

PLANTEN:

Siberische Knoflook is te kweken uit bollen (7-10 centimeter diep, uit te planten in de herfst of winter) of uit zaadjes. Zaai 5 mm diep in zaaibakken in de buitenlucht. Plant ze uit wanneer ze groot genoeg zijn of zaai in de vroege lente direct in de grond. Gun de planten 15 centimeter tussenruimte.

VERZORGING:

Hij geeft de voorkeur aan volle zon in vochtige, goed drainerende aarde. Groeit tot 0.5 – 1 meter hoog. Geef af en toe water. Bijmesten is niet nodig.

OOGSTEN:

De hele plant is eetbaar en heeft een knoflooksmaak. De bloemen kunnen vanaf mei tot juli geoogst worden, bladeren het jaar rond en knollen het beste in de late zomer (laat wel genoeg knollen in de grond zodat de plant door kan groeien).

BEWAREN:

De bloemen en bladeren zijn het lekkerst direct na het oogsten. De knollen zijn op een donkere, koele plek (zoals de koelkast) langer houdbaar.

BEREIDEN:

Alle delen van de plant zijn heerlijk rauw in salades, op brood, als garnering bij soep, licht gebakken in een omelet, in quiches of in alles wat het goed doet met een lichte knoflook–ui smaak.

HEERLIJK MET:

Eieren, kaas, rozemarijn, salie, tijm, tomaat, paddenstoelen, spek en aardappelen.

Ook zeer geschikt als snijbloem.

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Natassia Doets