Bessen stekken

Bessen vermeerderen is eenvoudig als je eenmaal weet hoe het moet. De aalbessen en zwarte bessen woekeren niet en zijn eenvoudig zelf te stekken. Bij de framboos werkt dat iets anders; als je die niet in toom houdt staat je hele tuin vol met frambozen.

‘Aalbessen en zwarte bessen zijn eenvoudig te vermeerderen door winterstek’

Japanse wijnbes vermeerderen

De Japanse wijnbes vermeerdert zich het makkelijkst door afleggers. Wanneer je een uitloper of top in de grond stopt, is hij na een paar maanden beworteld en kan je hem afknippen.

Als je zelf (nog) geen bessen hebt, ga dan zeker deze zomer kijken en proeven bij buren en kennissen. Als je dan rassen ziet die je aanspreken, kun je de namen noteren of alvast stekhout ‘reserveren’.

Aalbessen en zwarte bessen vermeerderen

Zelf stekken: Aalbessen en zwarte bessen zijn eenvoudig te vermeerderen door winterstek. Wanneer je de struiken in de winter snoeit, zet je wat takjes in een emmer zand of in losse grond. Je kan ze helemaal bedekken, zodat ze niet uitdrogen. In maart graaf je ze weer op en zet je de stekken met de onderste helft in de vochtige aarde. Een groot deel zal wortels maken en zo heb je het begin van je eigen bessengaard. Zorg wel dat je de takjes goed labelt.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst : Taco IJzerman