Een smakelijke bessenhaag

Een bessenhaag maken

Een volgroeide bessenstruik beslaat al gauw een vierkante meter, maar wanneer je ze snoeit als haag, als een soort waaier, dan bespaar je veel ruimte. Door draden te spannen tussen een paar palen kan je de bessen leiden en aanbinden, waardoor de haag maar 30 tot 50 centimeter breed hoeft te zijn.

YouTube-kanaal Stadstuinieren

Vlog: Bessen en frambozen aanbinden

‘Een volgroeide bessenstruik beslaat al gauw een vierkante meter, maar wanneer je ze snoeit als haag, als een soort waaier, dan bespaar je veel ruimte’

Bramen, frambozen en Japanse wijnbes

De haag past ook goed voor een schutting of warme muur. Ook bramen, framboos en Japanse wijnbes kan je goed tegen draad telen. Je bespaart ruimte en kan zonder veel schrammen oogsten. Span tussen twee palen draden op 50 cm van de grond, op ooghoogte en nog één daar tussenin. Een bijkomend voordeel van de haagvorm is dat er veel licht op de vruchten kan vallen, waardoor ze goed rijpen.

Vogelvraat

Een haag is ook nog eens makkelijker te beschermen tegen vogelvraat. Er kan eenvoudig een net over. Dat net hang je op de bovenste draad of maak je met een lat vast op de muur of schutting.
Span een net wel netjes strak, want in een los en rommelig net zullen vogels verstrikt raken en zich verwonden.

Kruisbessen in een fruithaag

Kruisbessen passen prima in een gesnoeide fruithaag. Doordat je ze plat snoeit en aanbindt, kan je plukken zonder door de stekels gegrepen te worden. Er zijn groene, rode en gele rassen. Zwarte bes kan je direct na de pluk snoeien. Je haalt dan een aantal takken die gedragen hebben weg vlak boven de grond en laat er 4 tot 8 staan. Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes en komt niet in de natuur voor. De bessen zijn groter dan een zwarte bes, maar kleiner dan een kruisbes, met welke ze wel de smaak delen. Jostabessen zijn te groot voor potten of bakken, de plant wordt wel tweeënhalf meter hoog. Snoei deze struik niet teveel, want dat stimuleert de groei en is nadelig voor vruchtzetting.

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst : Taco IJzerman