Bladeren zoete aardappel oogsten

Zoete aardappelen (Ipomoea batatas) worden vooral gekweekt voor de knollen, maar wist je dat de bladeren, bekend als Camote-toppen, ook goed eetbaar zijn? Ze bevatten veel voedingsstoffen en zijn onder de juiste omstandigheden makkelijk te kweken.

‘Zoete aardappelbladeren en jonge scheuten kunnen op elk moment geoogst worden’

Kweken

Er zijn verschillende zoete aardappelvariaties (allemaal met eetbare bladeren), waaronder met prachtige gele of paarse bladeren. Niet alle variaties zijn geschikt voor buitenteelt, dus kies de juiste variant.

Zoete aardappelbladeren zijn het beste uit jonge planten te kweken en zijn meestal vanaf eind mei beschikbaar. Zet ze in een rijke, goed afwaterende zandgrond in de volle grond of in grote potten, waar ze veel zon en warmte krijgen. Ze kunnen ook gekweekt worden als hangende kamerplant.

Verzorgen

Geef veel water en voed regelmatig bij voor weelderige bladeren en een snelle groei. Haal de planten naar binnen of bescherm ze als het weer vanaf september kouder wordt.

Oogsten en bereiden

Zowel de bladeren van de zoete aardappel als jonge scheuten kunnen op elk moment geoogst worden. Gebruik ze zo snel mogelijk na het oogsten. Je kunt ze rauw of gekookt eten. Zoete aardappelbladeren bevatten grote hoeveelheden vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze zijn rijk aan vezels, calcium, magnesium en ijzer.

Door de bladeren kort te koken worden ze minder bitter. Je kunt ze zoals spinazie of raapsteeltjes bereiden en ze kunnen in veel gerechten worden verwerkt. Of je kunt ze roerbakken in boter of olie met knoflook en zout. Je kunt zelfs de rauwe camote-toppen als in een smoothie verwerken. Dit geeft je een geweldige gezondheidsboost.

 

Stadstuinieren 2018-01 – Tekst: Natassia Doets