Moestuintips van Floor Korte – Bloemen in de moestuin

Dit jaar zullen er veel verschillende bloemen in mijn moestuin te vinden zijn. Ik ben niet alleen gek op bloemen, maar ook op de beestjes. Wat dacht je van vlinders, bijen en andere insecten? Daardoor zullen er ook weer meer vogeltjes in de tuin te vinden zijn. Zo zit het ecosysteem nu eenmaal in elkaar.

 

Mijn favoriete bloemen:

Lavendel

Deze mooie paarse plant kent waarschijnlijk iedereen wel. Lavendel ruikt heerlijk en is bijna onmisbaar in de tuin. Ook komen hier heel veel bijen, hommels en vlinders op af. De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken in geurzakjes. Ik ben er dol op! Lavendel koop je als plantje in de winkel.

Verbena

Verbena is ook wel bekend onder de naam IJzerhard. De mooie paarse bloemetjes, die naar mijn idee gedurende het hele moestuinseizoen overal bovenuit steken, trekken heel veel bijen, hommels en vlindertjes aan. Met name koolwitjes zul je er veel op zien landen. De verbena zaai je makkelijk zelf. Je kunt ook kleine plantjes kopen in de winkel, maar dat is naar mijn idee niet nodig omdat dit plantje echt megasnel groeit.

“De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken in geurzakjes”

Anemoon

De anemoon is er in heel veel soorten en maten – Zelf heb ik jaren de paarse Anemone coronaria Mr. Fokker gehad. Ik ben er dol op, want ze blijven laag en bloeien van het voorjaar tot in de herfst. In de warme zomermaanden zullen ze even verdwijnen, maar daarna keren ze gewoon weer terug. Ze houden dus wat meer van de kou. Ook hier komen veel bijen op af! Dit mooie paarse bloemetje plant je als bloembol en keert ieder jaar weer terug. Je kunt ze soms ook als plantje kopen in tuincentra, maar dit ras is niet op veel plekken als plantje te krijgen.

Liatris spicata

Deze wordt ook wel de Knopige slangenwortel genoemd. – zelf zou ik het eerder een sigaar noemen, omdat ik hem daarop vind lijken. Ook deze bloem is paars en prachtig. Zelfs als hij helemaal uitgebloeid is, is hij nog mooi. Er komen veel bijen en hommels op af en hij steekt boven heel veel planten uit, omdat hij erg hoog kan worden. Stutten met een stok is dan ook wel aan te raden. Deze bloem plant je als een bloembol in het najaar of voorjaar, voordat het gaat vriezen.

Kleuren combineren

Ik ben wel lekker op de paarse toer. Ik vind het altijd mooi om kleuren met elkaar te combineren. Zo houd je een eenheid in de tuin zonder dat het een chaos wordt. Misschien komt dat omdat ik altijd overal structuur in wil brengen. In de natuur kan dat natuurlijk helemaal niet, omdat die gewoon lekker doet wat hij zelf wil. Combineer vooral wat je zelf mooi vindt. Het gaat er tenslotte om dat jij er blij van wordt.

Op zoek naar een moestuin agenda?

Floor Korte: Een jaar in de moestuin


Stadstuinieren: Blog februari, Floor Korte