Chilipepers: Zaaien voor het nieuwe seizoen - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Chilipepers: Zaaien voor het nieuwe seizoen

 

In dit artikel starten we het nieuwe chiliseizoen, en dat begint met het leuke proces van zaaien van de chilipepers. Daarna volgt de prachtige kieming van de zaailingen en de groei van de jonge plantjes. Uiteindelijk krijgen ze hun definitieve plaats op terras, balkon, of in de tuin.

Wat een heerlijk moment breekt aan als die maartse zonnestralen de lente aankondigen en we aanvoelen dat het tijd wordt voor zaaien van allerhande nieuwe planten, groenten en kruiden.

Wanneer zaai je chilipepers?

Met chilis begin je best vroeg genoeg, midden maart lijkt me de beste periode, zodat de plantjes midden mei op hun definitieve plaats kunnen gezet worden.

Hoe zaai je chilipepers?

Er zijn tal van methoden en substanties om te zaaien, maar ik hou me hier bij wat ik zelf elk jaar succesvol toepas. Je hebt een of meerdere bakjes nodig om in te zaaien, deze kunnen van kunststof zijn, of van isolerend piepschuim. Je hebt een goede potgrond nodig, in dit geval een potgrond geschikt voor de moestuin, plantpotjes met een diameter van een 9tal cm, en de  chilipeper zaadjes zelf natuurlijk.

“Wat een heerlijk moment breekt aan als die maartse zonnestralen de lente aankondigen en we voelen dat het tijd wordt voor het zaaien van nieuwe planten, groenten en kruiden”

chilipepers zaaienchilipepers Zaaien

Ideale temperatuur voor ontkieming

Voor een ideale kieming laat je je zaadjes op 28°C ontkiemen, maar dat is geen absolute noodzaak. In een kweekbakje aan een zonneraam lukt ook. Je hebt dan wel wat meer geduld nodig en misschien een wat lager kiempercentage. De zaden  hebben vocht, warmte en zuurstof nodig om te kiemen. Licht wordt pas belangrijk als de jonge zaailingen tevoorschijn zijn gekomen.

Zaailingen chilipepers

Zaden en licht

Je vult je kweekbakje met een laag potgrond van ongeveer 5 cm. De chilipepers zaai je ondiep in vakjes van 4 op 4. Maak een duidelijk schema op papier of in een spreadsheet van welke zaadjes je op welke plaats zaait. Plaats een stokje in de linkerbovenhoek, zodat je schema nog stand houdt bij het draaien van het bakje. De jonge zaailingen lijken erg veel op elkaar, en zelfs tot aan de vruchtvorming zie je tussen de variëteiten weinig onderscheid.

Kweekbakje afdekken

Zet je kweekbakje onder een doorzichtige kap of folie aan een zonneraam. Na enkele dagen onder kap mag de kap of folie er geleidelijk af. Zorg er wel voor dat de aarde niet uitdroogt, verstuif of begiet met water op kamertemperatuur indien nodig.

Licht wordt nu zeer belangrijk voor de jonge plantjes. Hebben ze te weinig licht dan zullen ze scheef groeien op zoek naar licht. De stengels worden benig en dreigen om te vallen. Ideaal krijgen ze natuurlijk licht in een serre, koude bak of veranda. Aan het zonneraam is het iets moeilijker.

“Een simpel trucje is : draai je kweekbakje na enkele dagen, zodat je jonge plantjes naar de andere kant groeien en zich dus een beetje rechtzetten”

Overpotten zaailingen

Na enkele weken, als je plantjes 4 of 6 blaadjes hebben kun je ze uitplanten in de met potgrond gevulde plantpotjes. Zorg dat de potgrond op kamertemperatuur is. Begiet voorzichtig met water op kamertemperatuur.
Uitplanten is een delicaat werkje, schrik niet als de plantjes na uitplanten gaan hangen in hun potjes, want ze zijn zeer gevoelig voor verandering. Maar na enkele uren staan ze weer flink rechtop.

Nu is het geduldig wachten tot de chiliplanten naar buiten kunnen.

Pimentos de padron

Experimenteren met zaadjes en vogelpoep

In het wild worden de zaden van chilipepers vooral uitgezaaid door vogels die de zaadjes via hun vogelpoep verspreiden. De wilde  chilipeper vruchten zijn klein, staan rechtop, zijn in rijpe vorm rood en heet wat door vogels niet gevoeld wordt, ideaal vogelvoer dus. Deze kennis heeft geleid tot experimenten. Zo liet Charlie Ward (Virginia) zijn Chiltepin zaadjes enkele dagen in de zon weken in een mengeling van vogelpoep en water, waarna hij ze zaaide, en hij stelde vast dat zijn kiempercentage steeg tot 95%.
(bron Dave DeWitt) Misschien een experimentje waard voor de liefhebbers…

Peper Thai Hot

Slapende zaadjes

Chilipeper zaden hebben een vrij harde celwand. Die wand zorgt ervoor dat chilis lange tijd ‘slapen’ alvorens ze tot kieming kunnen komen. Dit wordt ‘dormancy’ genoemd, een verdedigingsmechanisme van chilis en verhindert dat ze in de herfst kiemen en in de winter doodgaan. Maar niet alle chili variëteiten hebben dezelfde mate van ‘dormancy’. De wilde variëteiten hebben dat bijvoorbeeld in veel hogere mate dan de gekweekte.

Meer over pepers:

Groei, bloei en zomeroogst van Chilipepers
Chilipepers: Planning van het nieuwe seizoen
Zaailingen chilipepers naar buiten
Vlog: Tomaten en pepers verspenen

Meer inspiratie:

Variatie in Rucola
Tomaten buiten en binnen – de oogst van dit jaar

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-01 – Tekst: Peter Timmerman

logo
Sluiten
close