Courgette kweken: van zaaien tot oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Courgette kweken: van zaaien tot oogsten

Courgette kweken is reuze eenvoudig. De courgette is één van de meest populaire groenten in de moestuin. Zowel bij beginnende moestuinders als bij de meer ervaren liefhebbers van eigen kweek, scoren de planten opvallend hoog. Of hoe een eenvoudige teelt, een grote productiviteit en een brede toepasbaarheid in de keuken voor een grote populariteit kunnen zorgen.

‘Wie tot diep in de herfst wil blijven oogsten zaait in juli nog een tweede reeks planten’

Courgettes, Cucurbita pepo, zijn nauw verwant aan pompoenen, Cucurbita maxima. Als plantgoed zijn beiden nauwelijks te onderscheiden en ook hun bladeren en bloemen zijn bijna identiek. Het grootste verschil zit in de groeiwijze en de oogst. Courgettes groeien bijna altijd in struikvorm, waar pompoenen bijna allemaal een rankende groeiwijze hebben.

Courgette eten

Courgette eet je bij voorkeur jong en onrijp, met de vruchten nauwelijks 15 tot 20 cm lang uitgegroeid. Ze zijn beperkt, één week onder in de koelkast, houdbaar. Bij pompoenen laat je de vruchten mooi en volledig uitgroeien en afrijpen. Ze vormen dan een stevige schil en ze zijn dan makkelijk 3 tot 6 maanden op kamertemperatuur houdbaar.

Courgette zaaien

Zaai courgettes (opnieuw net als pompoenen) begin mei binnen voor. Eén zaadje in een 9 cm pot gevuld met zaaigrond voor het raam. De dikke witte zaden komen 1 cm diep en kiemen op kamertemperatuur na ongeveer een week. Geef ze af en toe wat water en voldoende licht zodat je tegen de derde week van mei mooie stevige planten hebt. Na de laatste nachtvorst kunnen de planten naar buiten.

Courgette telen in de tuin

Voor hun sterke groeikracht en grote productiviteit willen courgettes volop voeding. De planten willen flink wat ruimte om te groeien dus zet ze, afhankelijk van je grondsoort en de gekozen variëteit, minstens 50 tot 75 cm uit elkaar. Ze groeien ook prima in pot of in een moestuingroeizak van 40 cm diameter. Slakken kunnen een probleem vormen voor de jonge planten en in droge periodes is een beetje extra water welkom. Maar verder vragen ze geen extra aandacht.

Plantenvoeding Biocanna stimuleert de vruchtvorming.

Groeiwijze

De courgette planten groeien snel en vormen ook vrij snel de eerste vruchten. Ze bloeien met grote gele mannelijke en vrouwelijke bloemen. Hommels en bijen zijn er dol op en die zorgen dus voor een goede bestuiving. Oogst de vruchten jong en regelmatig.
De groei van de vruchten kan op de warmste en langste dagen van de zomer spectaculair snel gaan. Een dagelijkse controle is dus noodzakelijk. Grote vruchten zijn minder smakelijk en door de vruchten regelmatig en jong te oogsten hou je de planten vitaal en stimuleer je ze om nog meer vruchten te vormen.

Opnieuw zaaien voor een tweede courgette oogst

Door in het voorjaar binnen voor te zaaien zorg je voor een vroege oogst in de voor- en hoogzomer. De meeste courgette planten redden het daardoor niet tot het najaar en zullen eind augustus uitgeput en versleten ten onder gaan aan meeldauw. Wie tot diep in de herfst courgette wil blijven oogsten zaait in juli nog een tweede reeks planten die later zullen starten met de productie, maar ook langer zullen doorgaan tot de eerste vorst in november er een eind aan maakt.

De courgette hoeft natuurlijk niet altijd lang en groen te zijn. Kies eens een andere variëteit. Ronde, lange, groen of gele courgettes. Welke kies je?

Recepten met courgette

Courgettes hebben een zachte en weinig uitgesproken smaak. Maar precies dat maakt ze zo populair en bruikbaar in de keuken: er zijn tal van recepten met courgette. De combinatie met andere groenten zoals tomaat en paprika, pittige kruiden en knoflook of als groente op zich, aangevuld met room, melk en kaas maakt dat je ze veel en regelmatig kunt toepassen. Ze zijn ideaal voor soep, gemengde groenteschotels, stoofschotels, om te grillen en om te vullen.

Recept: Courgette smoothie met aardbei
Meeldauw voorkomen en bestrijden
Heerlijke Courgettesalade
Recept: Gevulde courgettebloemen

 

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-06   Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close