Courgettes, super eenvoudig!

De courgette is één van de meest populaire groenten in de moestuin. Zowel bij beginnende moestuinders als bij de meer ervaren liefhebbers van eigen kweek, scoren de planten opvallend hoog. Of hoe een eenvoudige teelt, een grote productiviteit en een brede toepasbaarheid in de keuken voor een grote populariteit kunnen zorgen.

‘Wie tot diep in de herfst wil blijven oogsten zaait in juli nog een tweede reeks planten’

Courgettes, Cucurbita pepo, zijn nauw verwant aan pompoenen, Cucurbita maxima. Als plantgoed zijn beiden nauwelijks te onderscheiden en ook hun bladeren en bloemen zijn bijna identiek. Het grootste verschil zit in de groeiwijze en de oogst. Courgettes groeien bijna altijd in struikvorm, waar pompoenen bijna allemaal een rankende groeiwijze hebben.

Courgettes oogst en eet je bij voorkeur jong en onrijp, met de vruchten nauwelijks 15 tot 20 cm lang uitgegroeid. Ze zijn beperkt, één week onder in de koelkast, houdbaar. Bij pompoenen laat je de vruchten mooi en volledig uitgroeien en afrijpen. Ze vormen dan een stevige schil en ze zijn dan makkelijk 3 tot 6 maand gewoon op kamertemperatuur houdbaar.

Opkweek

Zaai courgettes (opnieuw net als pompoenen) begin mei binnen voor. Eén zaadje in een 9 cm pot gevuld met zaaigrond voor het raam. De dikke witte zaden komen 1 cm diep en kiemen op kamertemperatuur na ongeveer een week. Geef ze af en toe wat water en voldoende licht zodat je tegen de derde week van mei mooie stevige planten hebt. Na de laatste nachtvorst kunnen de planten naar buiten.

De tuin

Voor hun sterke groeikracht en grote productiviteit willen courgettes volop voeding. Geen overdreven stikstof maar een brede voeding in de vorm van rijke compost is ideaal. De planten willen flink wat ruimte om te groeien dus zet ze, afhankelijk van je grondsoort en de gekozen variëteit, minstens 50 tot 75 cm uit elkaar. Ze groeien ook prima in pot of in een moestuingroeizak van 40 cm diameter. Slakken kunnen een probleem vormen voor de jonge planten en in droge periodes is een beetje extra water welkom. Maar verder vragen ze geen extra aandacht. De oogst

De planten groeien snel en vormen ook vrij snel de eerste vruchten. Ze bloeien met grote gele mannelijke en vrouwelijke bloemen. Hommels en bijen zijn er dol op en die zorgen dus voor een goede bestuiving. Oogst de vruchten jong en regelmatig.
De groei van de vruchten kan op de warmste en langste dagen van de zomer spectaculair snel gaan. Een dagelijkse controle is dus noodzakelijk. Grote vruchten zijn minder smakelijk en door de vruchten regelmatig en jong te oogsten hou je de planten vitaal en stimuleer je ze om nog meer vruchten te vormen.

Herzaaien

Door in het voorjaar binnen voor te zaaien zorg je voor een vroege oogst in de voor- en hoogzomer. De meeste planten redden het daardoor niet tot het najaar en zullen eind augustus uitgeput en versleten ten onder gaan aan meeldauw. Wie tot diep in de herfst wil blijven oogsten zaait in juli nog een tweede reeks planten die later zullen starten met de productie , maar ook langer zullen doorgaan tot de eerste vorst in november er een eind aan maakt.

Variëteiten

Voor de meeste mensen zijn courgettes gewoon langwerpig en groen. Maar zoals wel vaker in de moestuin zit er meer kleur en variatie verborgen in de rijke bio-diversiteit. ‘All green bush’ klinkt een beetje gewoon, ‘Black zucchini’ en ‘Golden zucchini’ wijzen al op donkere en frisgele kleuren. ‘Libanese white bush’ vormt roomkleurige vruchten en ‘Cocozelle’ heeft lichte strepen. ‘Tondo de Nice’ is een ronde courgette en ‘Costata Romanesco’ vormt opvallend diepe ribben. Een plant van elke variëteit maakt dat je een bonte reeks van vormen en kleuren kunt oogsten. Het gebruik in de keuken en de smaak in al die variatie is vrijwel identiek.

courgettes-02

Buitenbeentje

Eentje springt er uit. ‘Tromba d’Albenga’ is een Cucurbita mochata of muskaatpompoen, familie van de populaire Butternut. Dat betekent dat de planten iets meer warmte vragen voor een succesvolle teelt. Een warme beschutte plaats in de tuin, een gesloten stadstuin of een warme muur is ideaal. In tegenstelling tot de andere courgettes vormen de planten, net als pompoenen, meterslange ranken. Ze zijn ideaal om langs een raster, gaas of met een beetje hulp, langs bamboestokken omhoog te leiden. De vruchten worden net als de andere courgettes jong, in dit geval 30 tot 40 cm lang en amper 2 tot 3 cm dik, geoogst. Muskaat courgettes hebben een stevigere structuur en een meer intense smaak.
Ze zijn ook geschikt om rauw te eten. De planten houden het tot het eind van het seizoen vol en de laatste vruchten kun je groot laten uitgroeien want die zijn behalve eetbaar en lekker ook lang houdbaar tot diep in de winter.

De keuken

Courgettes hebben een zachte en weinig uitgesproken smaak. Maar precies dat maakt ze zo populair en bruikbaar in de keuken. De combinatie met andere groenten zoals tomaat en paprika, pittige kruiden en knoflook of als groente op zich, aangevuld met room, melk en kaas maakt dat je ze veel en regelmatig kunt toepassen. Ze zijn ideaal voor soep, gemengde groenteschotels, stoofschotels, om te grillen en om te vullen.

Besluit

Courgettes zijn terecht populair. Maar kijk een beetje uit wanneer je al te enthousiast aan de slag gaat en in je moestuin meteen een rij van 12 planten neerzet. De productie in de zomermaanden kan overweldigend zijn. Maar zo’n mand gevuld met kleurrijke vruchten en vormen is natuurlijk een ideaal cadeautje voor de buren, familie, vrienden en collega’s. Of hoe je de overvloed van de zomer kunt vangen in de diversiteit van één groente.