Moestuintips van Floor: Een jaar in de moestuin

Floors moestuin – Een jaar in de moestuin

Had jij er vroeger één toen je klein was, of heb je er nu nog steeds één?! Een dagboek of journal dat je wekelijks of misschien wel dagelijks bijhoudt? Voelde dat niet fijn?! Het van je af schrijven of juist het ordenen van dingen die je hebt meegemaakt. Ik vind het heerlijk en schrijf alles op over het onderwerp moestuinieren. Ik hou van structuur, dus dan is dat niet zo gek, en zo is het voor mij makkelijk om alles bij te houden.

“Ik hield echt alles bij:  wanneer ik iets gezaaid had en wanneer iets was ontkiemd”

Er zijn veel mensen die heel graag structuur* aan willen brengen in de moestuin, maar niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Ik heb iets bedacht om deze mensen een handje te helpen. Ik heb alvast de basislijnen gezet in een supertof “Een jaar in de moestuin” Journal. Hier staan alle richtlijnen in en het enige wat je hoeft te doen is het aanvullen van jouw eigen creativiteit en ervaringen. Zo help ik je dus een handje met het maken van jouw Stress free zone.

*Structuur in de moestuin betekent uiteindelijk minder stress en meer oogst. Het biedt dus alleen maar voordelen 

Hoe is dit boekje ontstaan?

Mijn boekje ontstond toen ik net startte met mijn moestuin in 2013. Het eerste jaar deed ik maar wat en toen ging het dus ook goed mis. De oogst mislukte en dat zorgde ervoor dat ik het jaar daarna begon met een plan. Ik was heel erg benieuwd hoe dit proces zou gaan en nam mezelf voor om dit boekje te vullen met alles wat ik meemaakte in de moestuin. Ik hield echt alles bij: bijvoorbeeld wanneer ik iets gezaaid had en wanneer iets was ontkiemd. Ook schreef ik er voor mezelf tips bij. Door alles zo te observeren en op te schrijven en precies te weten wat wanneer gebeurt, word je alleen maar nog enthousiaster. Bovendien leer je er veel van. Als iets niet lukt, zoek ik meteen op waarom het niet gelukt is of doe ik navraag bij iemand om me heen die er ook verstand van heeft.

Dit boekje puilde op een gegeven moment zo erg uit dat er geen overzicht of structuur meer in zat. Hieruit ontstond mijn eerste moestuinboek dat februari 2018 uitkwam, genaamd “De Moestuin”. Na dit informatieve boek kon een journal, waar je je bevindingen in kan noteren, natuurlijk niet aan de reeks ontbreken en daarom werkte ik dit jaar aan een journal speciaal voor jou. Inmiddels zijn de boeken overal online en offline te koop. Als je het boek niet kunt vinden, moet je het gewoon even navragen en dan bestellen ze hem los als inkijkexemplaar.

Voordeel van het bijhouden van een journal

Ieder jaar is anders en ieder gewas ook, maar door alles te evalueren krijg je gevoel bij de natuur en zul je op een gegeven moment meer tuinieren op gevoel dan uit een boekje. En uiteraard geldt dit ook voor mensen die geen groene vingers hebben, want als je iets wilt dan kun je het.