Heb je er wel eens aan gedacht om eetbare bloemen in je moestuin te zetten? Het is leuk en makkelijk en ook nog eens lekker. In deze blog vertel ik je welke basisbloemen je kunt eten en wanneer je ze het beste zaait. Het is zeker handig om dit nog even in je lijstje te verwerken als je nog zaden moet bestellen voor komend seizoen.

 

Voordelen van eetbare bloemen

Naast dat ze er prachtig uitzien, zijn ze dus ook eetbaar voor mens en dier. Want naast dat ze nectar en stuifmeel aanmaken voor bijen, hommels en vlinders, kunnen wij ook gewoon heel veel van deze bloemen eten. Je kunt ze perfect gebruiken als garnering op een taart of op een pizza. Daarnaast staat het ook nog eens heel gezellig in de tuin, vind je niet?

Smaak van eetbare bloemen

Het is niet zo dat eetbare bloemen een heel overheersende smaak hebben. Ze smaken vooral een beetje naar hoe de plant ruikt. Soms smaakt het dan ook een beetje naar gras. Mocht je de bloemen oogsten van bijvoorbeeld basilicum, rucola of tijm, dan is de smaak wel meer aanwezig. Deze smaak is dan hetzelfde als de smaak van het kruid zelf.

Geschikte eetbare bloemen

  • Viooltje – Deze bloem is erg leuk, want hij zaait zichzelf gewoon uit, dus je zult er na het zaaien steeds meer tegenkomen. Je zaait ze rechtstreeks in de grond van maart tot april. Het Maarts viooltje kom je ook in het wild tegen.
  • Oost – Indische kers – Je hebt een klimmende variant die je langs een touwtje of rek kan laten groeien! Je zaait ze in mei direct op de plek van bestemming. Een maand later zul je de eerste blaadjes kunnen oogsten en nog een maand later kun je de bloemen oogsten. Nog later in het seizoen kun je heerlijke kappertjes maken van de zaden.
  • Korenbloem – Ze worden vrij hoog, dus het is wel aan te raden om ze wat te ondersteunen. Je kunt ze in maart-april direct zaaien in de grond. Hij bloeit dan van juni tot augustus.
  • Goudsbloem – Met een goudsbloem kun je echt niks fout doen. Dit lukt altijd en de bijen zijn er trouwens ook dol op. Je zaait deze bloem van april tot mei direct in de volle grond. Van juni tot oktober kun je dan genieten van deze oranje/gele bloemen.
  • Echte kamille – Deze is heerlijk voor de thee en is heel erg rustgevend. Zaai de bloem buiten in maart/april of in september op een plekje waar ook wat schaduw komt.
  • Komkommerkruid – Deze bloem zaait zichzelf na de bloei makkelijk uit, dus als je vroeg in het jaar zaait, kun je er tot november van genieten en eten. Zaaien op een zonnige plek op de plek van bestemming in april/mei.
  • Leeuwenbekje – Vlinders zijn er gek op, dus als jij ze liever niet eet, dan trek je er in ieder geval heel veel vlinders mee aan. De zaden kun je, om langer van de bloemen te genieten, ook eerst binnen voorzaaien in de vensterbank. Binnen zaaien doe je vanaf maart tot april, maar het kan ook rechtstreeks in de grond vanaf eind april/begin mei. De bloemen zullen dan wel pas later tevoorschijn komen.

Disclaimer

‘Stop niet zomaar een bloemetje in je mond als je niet weet wat het is. Check altijd eerst even bij iemand om je heen die er verstand van heeft. Bij twijfel, eet het niet op’

‘Wil je graag eten van een plantje dat je in het tuincentrum hebt gekocht, doe dit dan niet meteen, maar wacht even 2 maanden. Het kan namelijk zijn dat er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij het opkweken van deze bloem, omdat er voor het kweken van bloemen andere eisen bestaan qua kweken dan voor het kweken van groenten. Het is goed om hier even op te letten.

Stadstuinieren: Blog januari, Floor Korte