Moestuintips van Floor Korte – Aardbeienalarm

Het aardbeienalarm is nu echt afgegaan. Door de warme, maar ook natte dagen groeien de planten ontzettend goed. Wat een oogst verschijnt er bij mij uit de tuin. Ze noemen het niet voor niks een alarm, omdat ze nu op zijn lekkerst zijn en er heel veel oogst is uit de eigen tuin. Beter en duurzamer dan van eigen bodem kan niet.

Heb jij op dit moment helemaal niet zoveel oogst? Geen paniek, want dit kan heel goed aan het ras liggen. Er zijn namelijk veel verschillende rassen en deze rassen geven ook in verschillende periodes oogst. Mocht je plantjes in het tuincentrum gekocht hebben, dan kun je vaak weinig vinden over een ras. Hier staat alleen ‘Fragola’ op de verpakking, wat aardbei betekent. Koop je je plantjes bij een kwekerij of online, dan kun je vaak veel meer informatie vinden.

Kortdragende of langdragende aardbeien

Ook staat hier altijd bij uitgelegd of het bijvoorbeeld een kortdragend of doordragend ras is, met een doordragend ras als bijvoorbeeld Amandine kun je oogsten tussen juni en september. Het plantje maakt iedere keer weer nieuwe bloemen aan, zodat hij oogst blijft geven. Dit is niet in een keer heel veel, maar iedere keer een beetje. Een goede keuze zou dan kunnen zijn om er een ras naast te zetten dat in een keer heel veel oogst geeft, zoals de Korona. Deze is vooral heel erg productief in mei en juni en geeft dan ook veel oogst in een keer.

‘Amandine kun je oogsten tussen juni en september’

Aardbeien verwerken

Zelf heb ik 16 plantjes staan. Het zijn planten die allemaal doordragend zijn, maar ook dan heb je ineens heel veel oogst en kun je ze niet allemaal in een keer op. Alles kan, maar het is leuker om de smaken langer te bewaren, zodat je later weer van je aardbeienoogst kunt genieten. 

Wat maak je met een overschot aan aardbeien:

  • Jam – je kunt aardbeien heel goed gebruiken om jam mee te maken. Dit is heerlijk voor bij de borrel, door de yoghurt in de ochtend, of lekker op een broodje. In plaats van suiker kun je ook suikervervangers (waar ook een bindmiddel in zit) gebruiken.
  • Invriezen – je kunt aardbeien heel goed invriezen. Zelf maak ik er daarna dan lekkere smoothies mee. Haal het kroontje er alvast af, snijd ze in stukjes en bewaar ze in een bakje of een zakje dat geschikt is voor de vriezer.
  • IJs – aardbeienijs maken is supermakkelijk en heel erg lekker. Er zijn ontzettend veel recepten te vinden met aardbeien en ijs, maar vaak is hier een ijsmachine voor nodig. Mocht je dit niet hebben, zoals ik, dan kun je nog steeds ijs maken. De kunst is dan wel dat je het ijs wat meer in de gaten moet houden en wat vaker moet omscheppen als het aan het opstijven is, maar dat is het zeker waard kan ik je vertellen.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog juli, Floor Korte