Moestuintips van Floor Korte – Beestjes in de moestuin

Er zijn veel beestjes die je liever niet hebt in de moestuin. Een oogst die helemaal wordt opgegeten door de muizen is niet leuk, want alle tijd die jij gestoken hebt in het kweken van je plantjes is dan ineens voor niets geweest. Maar de beestjes die jouw oogst verpesten drastisch verwijderen, heeft ook nadelen. Heel veel beestjes hebben we namelijk echt nodig in de moestuin en zijn echte helpers. Wist je dat je bepaalde beestjes door middel van geuren heel goed op een afstandje kunt houden?
Zo kun je knoflook en venkel uitplanten in de moestuin om muizen en slakken op afstand te houden. Het kan natuurlijk zijn dat de muizen en de slakken die in jouw moestuin rondlopen net weer even anders zijn, dus dit zal helaas niet bij iedereen werken.
Wat te doen tegen ongedierte?
Mocht dit dan echt niet lukken, dan kun je op zoek gaan naar wat anders. Je kunt zelf een mengsel maken van natuurlijke producten, maar ongedierte wegjagen of verplaatsen is en blijft natuurlijk altijd beter. Gebruik echt geen gif, want met gif (pesticiden) dood je meer dan je denkt. Er gaan namelijk op deze manier zoveel beestjes dood die je helemaal niet kunt zien, maar die we heel erg hard nodig hebben.
Wist je dat door de beestjes in de grond de moestuin wordt opgeruimd? Daarnaast zorgen ze voor een goede voedingsbodem voor je planten.
Wist je dat er de laatste jaren ontzettend veel beestjes dood zijn gegaan? Zo’n 30% van de beestjes over de hele wereld is verdwenen. Dit komt mede doordat er zoveel gif wordt gespoten.

“Een van de beste vrienden in de moestuin is naar mijn idee de worm”
Goede beestjes helpen
Als je deze beestjes in je tuin verjaagt, is het ook juist goed om ze naar de juiste plek te krijgen, zodat ze er gewoon kunnen leven en jou niet tot overlast zijn. Ze helpen met de bevruchting van onze voeding en ze helpen ook met het verbeteren van onze bodem. Naast dat je de bodem kunt verbeteren met compost, kun je ook de beestjes wat meer het werk laten doen, zodat je er een combinatie van maakt.
Wormen
Een van de beste vrienden in de moestuin is naar mijn idee de worm. Dit beestje ruimt heel veel op en maakt de grond super voedzaam door organisch materiaal om te zetten naar humusrijke grond. Deze stoffen helpen de plant beter te groeien. Wat de worm eet, komt er alleen maar weer voedzamer uit. Dat noem ik nog eens handig!
De samenstelling van deze uitwerpselen (compost) bevat tot vijf keer meer stikstof, zeven keer meer fosfaat en tien keer meer kalium. Een worm kan daarbij gewoon 4,5 kg aan compost/uitwerpselen maken per jaar. Dat vind ik echt knap voor zo’n klein beestje.
Zet daarom vooral een compostbak in de tuin. Misschien gebruik je de compost helemaal niet voor de tuin, maar dat maakt natuurlijk helemaal niks uit. Je helpt er heel veel beestjes mee en ik kan je vertellen dat dat goed voelt.
Boekentip:
Meer handige tips:
Zelf een wormenbak maken
Moestuintips van Floor: De zwarte bonenluis
Steen tegen slakken: Tip van Taco
Start je moestuin: De bodem
YouTube-kanaal Stadstuinieren:
Vlog: Help, coloradokever in de moestuin
Vlog: Knoflook oogsten en vlechten
Stadstuinieren: Blog mei, Floor Korte