Moestuintips van Floor Korte – Courgette weetjes

De courgette behoort tot één van mijn lievelingsgroenten. Dat is niet alleen omdat ze zo makkelijk groeien en iedereen dit kan, maar ook omdat je er heel lang van kunt genieten. Een plant kan zó veel vruchten geven dat je er bijna het hele seizoen van kunt oogsten. In dit artikel heb ik een aantal leuke weetjes over de courgette voor je op een rijtje gezet.

‘Wist je dat je de courgette heel goed rauw kunt eten?’

De courgette – Leuke weetjes

 • Wist je dat een courgetteplant op zijn top 30-40 bloemen kan maken en dus ook zoveel courgettes?
 • Wist je dat je de courgette heel goed rauw kunt eten? Ze zijn lekker als snack. Vers van de plant is uiteraard, net zoals bij de meeste gewassen uit de moestuin lekkers, het allerlekkerst.
 • Wist je dat je de bloemen van de courgette kunt eten? En dat het in restaurants echt een delicatesse is? Gevuld met geitenkaas en dan in de oven zijn ze erg lekker. Recept gevulde courgettebloemen
 • Wist je dat de courgetteplant zowel mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant krijgt en dat je dus maar één plant nodig hebt voor bevruchting? Dit is ideaal. Je hebt er alleen wel bijtjes voor nodig, maar die vinden al snel hun weg naar de bloemen in de moestuin.
 • Wist je dat courgetteplanten heel erg gevoelig zijn voor slakken? Het is dus slim om vooraf wat te doen tegen slakken.
 • Wist je dat je de courgetteplant net zoals de andere vruchtgroenten wat extra bij moet voeden? Doe dit zodra er regen op komst is, want dan mengt de mest zich goed in de grond. Dit kun je uiteraard ook ‘s avonds doen en daarna kun je flink water geven.
 • Wist je dat de courgetteplanten hele sterke planten zijn en bijna niet gevoelig zijn voor ziektes? Iedereen die net start met een moestuin moet vooral courgettes zaaien. Je hebt hier bijna geen omkijken naar, dus dat is echt ideaal.
 • Wist je dat je uit de vruchten heel makkelijk zaad kunt winnen? Door de vrucht heel groot te laten worden, is hij niet echt lekker meer om te eten, maar wel perfect om zaden van de oogsten. Deze zaden kun je drogen en hier kun je volgend jaar weer courgettes van kweken.
 • Wist je dat een courgetteplant ongeveer 1m2 inneemt? Heb je hier geen ruimte voor, dan kun je ook voor een klimcourgette kiezen. Courgettes in alle soorten en maten
 • Wist je dat courgetteplanten heel goed groeien op de composthoop? Maak dus voor het uitplanten van de courgetteplanten een diepe kuil en stort hier een berg compost in. Heb je dit niet gedaan, geef de planten dan tussendoor voldoende compost.
 • Wist je dat je de vruchten in de gaten moet houden? De rotte vruchten moet je meteen weghalen, anders steken ze de andere vruchten aan.
 • Wist je dat courgettes heel erg veel van zon houden? Ze uitplanten op een zonnige plek in de tuin is dan ook een heel goed idee.

Op zoek naar een moestuin agenda?

Floor Korte: Een jaar in de moestuin

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog juli, Floor Korte