Moestuintips van Floor Korte – Japanse wijnbes kweken

Ik ben echt dol op de Japanse wijnbes. Als kind snoepte ik al van de kleine besjes bij mijn ouders in de tuin. In mijn eigen tuin mocht de Japanse wijnbes dus zeker niet ontbreken. We hebben drie planten gezet en die nemen zo’n vier meter muur in beslag.
Ken je de Japanse wijnbes al? Het is een heerlijk zoet besje dat lijkt op een braam of framboos. Dat is niet zo gek, want ze zijn familie van elkaar. Het is zo’n makkelijke plant en geeft zo’n lekkere vruchten dat ik iedereen deze struik kan aanraden. In dit artikel geef ik je een aantal tips over het kweken van de Japanse wijnbes.
‘Het is een makkelijke plant en hij geeft superlekkere vruchtjes’
Standplaats Japanse wijnbes
Plant de kleine plantjes/scheuten uit op een plek waar de struik omhoog kan groeien en waar het lekker warm is. Deze plant groeit het beste op zand/humusrijke grond, dus op hele zware kleigrond zal de struik het een stuk minder goed doen. Maar het is het proberen waard natuurlijk.
Bloemen
In de maanden mei en juni maakt de struik kleine, witte bloemetjes aan. Het wemelt er dan van de hommels en bijen. Ook de geur is dan heel sterk, heerlijk vind ik het.

Japanse wijnbes verzorgen
De struik heeft helemaal geen verzorging nodig qua voeding. Je moet de struik wel af en toe begeleiden.
Begeleiden
Vergeet de takken niet te begeleiden, want de struik groeit namelijk erg snel in één seizoen. Dit is vergelijkbaar met de braam en de framboos. Span een draad langs de muur waar je de struik uit hebt geplant en zorg ervoor dat de scheuten hier tussendoor groeien. Zo houd je de Japanse wijnbes in toom en wordt het oogsten ook veel makkelijker.
Japanse wijnbes oogsten
De beste oogstmaanden zijn de maanden juli en augustus. Let bij het oogsten op voor de stekeltjes, want deze zijn heel klein en erg vervelend als je ze in je vingers krijgt. Zodra de gehele struik leeg is, is het tijd om te snoeien.
Japanse wijnbes snoeien
Snoeien doe je in de maand oktober/november. Je merkt dan heel erg duidelijk dat hij er klaar voor is. Al het blad is uitgevallen en je ziet dat de scheuten die dit jaar vruchten hebben gekregen, bruin zijn geworden. Deze snoei je dan ook geheel tot de grond weg. De nieuwe (groene) scheuten laat je staan, want deze geven namelijk volgend jaar weer oogst. Japanse wijnbes snoeien
Op zoek naar een moestuin agenda?
Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte