Moestuintips van Floor Korte – Japanse wijnbes snoeien

De Japanse wijnbes is een fruitsoort waar je heel veel plezier van hebt en waar je lekker van kunt smullen. Dit besje is lekker zoet van smaak. Ik at de besjes altijd zo van de plant op of deed ze ‘s ochtends lekker in mijn yoghurt. Ik heb er ook al eens jam van gemaakt. Dan heb je wel een hele berg besjes nodig, maar in de maand augustus zit je stuik helemaal vol met sappige rode besjes.

Bescherming Japanse wijnbes

Vogels zijn ook gek op de Japanse wijnbes. Dus als je zelf ook wilt oogsten dan is het beter om er een net overheen te doen. Kies een net met niet te kleine gaatjes, want de bijen en hommels moeten wel bij de bloemen kunnen om deze te bevruchten. De Japanse wijnbes is ook een zelfbestuiver, maar door deze diertjes zal je oogst wel een stuk groter zijn.
Je kunt er ook voor kiezen om pas na de bevruchtingsperiode (mei – juni) het net eroverheen te doen. Dan geef je de bijen en hommels net even wat meer ruimte. De grote oogstperiode is van juni tot augustus, dus zorg dat er dan sowieso een net overheen zit.

“De Japanse wijnbes is een fruitsoort waar je heel veel plezier van hebt “

Grondsoort

De Japanse wijnbes groeit eigenlijk op alle grondsoorten. Daarom is het ook een hele fijne struik om in de tuin te hebben, want hij doet het toch altijd goed. De grootste oogst komt wel van een struik die op humusrijke grond groeit, omdat daar zit veel kalk in zit. Ik zou zeggen: plant hem gewoon en kijk wat er gebeurt.

Beestjes of ziektes

Een groot voordeel van deze stuik is dat er nooit luizen op komen. Dit komt omdat de stam helemaal vol zit met stekelhaartjes. De beestjes kunnen zich dus niet langs de stam voortbewegen, waardoor ze wegblijven. Dit is dus echt ideaal.

Japanse wijnbes snoeien

Als jij ook een Japanse wijnbes in de tuin hebt staan, dan zal je vast wel opgemerkt hebben wat er gebeurt met de scheuten die uit de grond komen. Ieder jaar maak hij nieuwe scheuten aan (deze zijn groen) en ieder jaar stoot hij ook weer de scheuten af (deze zijn bruin) waar dat jaar vruchten aan gezeten hebben. De bedoeling is dat je in september alle bruine scheuten onderaan wegsnoeit en de groene scheuten laat zitten.

De groene scheuten geven volgend jaar vruchten en worden dat jaar dan ook weer bruin. Dat jaar worden er weer nieuwe groene scheuten gevormd en dan begin je eigenlijk weer opnieuw.
Op de foto’s kun je goed het verschil zien tussen de bruine en groene scheuten van de Japanse wijnbes.
De groene scheuten bind je op. Ik heb ijzerdraad tegen de muur waar de scheuten langs kunnen groeien. Zo houd je de struik in toom en kun je makkelijk oogsten als er vruchten aan zitten.

Tip: trek goede handschoenen aan tijdens het snoeien.

Japanse wijnbes stekken

Je kunt de Japanse wijnbes heel goed stekken. Doe dit in de periode dat de struik groene scheuten aan het aanmaken is. Dit is in de maand juli. Knak een scheut om en leg een steen op de steel, zodat hij contact maakt met de grond. Op deze plek gaat de scheut wortelen. Als de snoeiperiode is aangebroken, kun je de stek losknippen van de moestuinplant. Zo heb je een stek die je ergens anders kunt uitplanten of iemand cadeau kunt doen natuurlijk.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren: Blog september, Floor Korte