Moestuintips van Floor Korte – Planten verzorgen

Planten verzorgen

Paprika- en peperplanten toppen

De jonge paprika- en de peperplanten top ik ieder jaar als de eerste bloemen ontstaan. Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika’s en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.

Tomatenplanten verzorgen

Tomaten dieven en trillen

De tomaten die bij mij in de kas groeien, gaan echt als een trein. Het eerste tomaatje is ook al gespot. Ik heb 20 planten staan. Ze staan misschien wat dicht op elkaar, maar tot nu toe gaat het prima en heb ik daar geen last van. Als planten te dicht op elkaar staan kan er geen frisse wind door, waardoor de bladeren van de plant niet snel genoeg kunnen drogen. Hierdoor kan schimmel op de bladeren ontstaan. Maar omdat de planten bij mij in de kas staan, heb ik daar sowieso al minder last van.

Naast het trillen van de planten, om ze zo een handje te helpen met de bestuiving (geef een tikje tegen de stam, de bloemen laten dan hun stuifmeel vallen waardoor ze de andere bloemen bevruchten), check ik de planten ook om de 2 dagen even op dieven. Deze dieven, het woord verklapt het eigenlijk al, pikken de voeding die bedoeld is voor de vruchten. Je zult merken dat als je de dieven laat zitten er ineens heel veel meer bloemen te zien zijn. Dat klopt, maar het betekent niet altijd dat je met meer bloemen ook meer tomaten kunt oogsten. Deze bloemen moeten eerst bevrucht worden en ze moeten ook allemaal de tijd krijgen om rood te kleuren. Neem daarom het zekere voor het onzekere, behoud ca. 5 tot 6 trossen bloemen en top de plant dan. Als het te koud weer wordt, zullen de tomaten namelijk openspatten door het vocht en de kou en zullen ze niet eens rood (of de kleuren die ze uiteindelijk moeten worden) kleuren.

Aardbeien planten verzorgen

Aardbeien stekken

De uitlopers van de aardbeien knip ik juist nu weg. Zo geeft de aardbeienplant meer bloemen dit jaar, waardoor je straks ook meer aardbeien kunt oogsten. Laat je deze uitlopers zitten, dan gaat de voeding grotendeels naar de uitlopers toe, waardoor de plant dus minder oogst zal leveren. De uitlopers bewaar ik en pot ik op. Dit proces heet stekken. Je kunt hier stekpoeder voor gebruiken, maar je kunt de stekjes ook gewoon in potjes voorzien van potgrond zetten. Je moet de grond goed vochtig houden de eerste weken en de potjes op een wat beschutte plek uit de zon zetten. Als de volle zon erop staat, zul je merken dat het blad wat gaat schroeien en krijgt de plant het moeilijk. Zet je hem in de schaduw, dan kan de energie mooi gaan naar de nieuwe wortels die het plantjes aan zal maken.

“Planten op de juiste manier verzorgen levert extra oogst op”

Onkruid

Al het onkruid houd ik nu echt in de gaten. Je merkt dat het echt de grond uit schiet. Al valt het bij mij nog wel mee aangezien ik dit jaar natuurlijk allemaal nieuwe grond heb gebruikt, maar er komt van alles aanwaaien. Als op een gegeven moment het plantje groot geworden is, zitten de wortels diep en krijg je dit er niet makkelijk meer uit. De kans dat het sneller weer terugkomt is dan groter. Houd dus de tuin in de gaten en maak er een klusje van dat je zeker 2 keer per week even doet. Je kunt beter iedere keer een beetje doen dan in een keer megaveel. Dit kan heel demotiverend werken, omdat je er dan als een berg tegenop ziet. Maar het is leuk en ook fijn om met je handen in de aarde te zitten.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte