Moestuintips van Floor Korte – Tomatensaus maken

Ja het tomatenfeest is toch wel gestart en meestal loopt dit door tot eind september en als je geluk hebt tot begin oktober. Ik heb dit jaar voor het eerste een kas in de moestuin staan, waardoor ik er hopelijk nog langer van kan genieten. Voor nu oogst ik af en toe een beetje. Zodra de oogst echt overdadig gaat worden, maak ik er allemaal lekkere dingen mee. Zo geniet ik nog lekker lang van die heerlijke tomaten.

Pastasaus

Het lijkt bijna op soep, maar dat is het dan toch niet helemaal. Ik heb vaker geprobeerd om goede pastasaus te maken met enkel tomaten uit de tuin, maar als ik heel eerlijk ben, blijft hij dan toch wel heel erg waterig. Zelf doe ik er daarom wel tomatenpuree of bio tomaten uit blik doorheen. Uiteraard moet je dit willen en kun je er ook voor kiezen om dit weg te laten.

Hak of snijd 3 teentjes knoflook en 3 sjalotten in kleine stukjes en bak deze in de pan met 2 eetlepels olijfolie. Snijd een kilo tomaten in grove stukken en doe dit bij het uienmengsel in de pan. Laat 20 minuten koken, pureer de tomatenmassa en doe er zout en peper bij. Hak diverse verse kruiden (oregano, rozemarijn, tijm, peterselie en basilicum) en doe dit bij het mengsel. Doe er 1 blikje tomatenpuree bij en meng alles goed door elkaar. Giet het af in steriele potten en laat de potten op z’n kop afkoelen. De tomatensaus kun je minstens 6 maanden bewaren.

‘Zodra ik veel kan oogsten, maak ik er allemaal lekkere dingen mee, zodat ik nog langer van de tomatensmaak kan genieten’

Tomaten chutney

Dit vind ik zo lekker, ik hou van borrelen en dit eet je dan ook bij de borrel of op de tosti. Vooral in combinatie met kaas is dit echt heel erg lekker.

Snijd 300 gram tomaten en 65 gram uien in kleine stukjes. Doe dit mengsel in een grote kom met 2 eetlepels tafelzout. Meng het goed door elkaar en laat dit een uur intrekken. Doe 75 ml appelazijn en 70 gram rietsuiker in een grote pan en breng het aan de kook. Roer het af en toe door. Voeg hier dan fruit aan toe. Dit kunnen peren, appels, vijgen, pruimen of perziken zijn. Kies wat je lekker vindt. Dit hak je in stukken en voeg je toe aan het mengsel. Laat het gedurende 8-10 minuten staan. Doe het mengsel in een vergiet en laat het overtollige vocht uitlekken. Na het uitlekken doe je het mengsel weer terug in de pan en laat je het 45-50 minuten staan op laag vuur, zodat het een dikke substantie wordt. Hierna kun je de massa afgieten in 2 450ml steriele potten. Voor de smaak zet je de potten nu weg en laat je ze zeker een maand staan voordat je ze opent. Dit bevordert echt de smaak.

Om het zoeter te maken, kun je er zelfs nog wat rozijnen aan toevoegen.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren: Blog augustus, Floor Korte