Moestuintips van Floor Korte – Zaaien in maart

Wanneer start je precies met zaaien?

Het moestuinseizoen komt er weer aan, maar we moeten toch nog heel even geduld hebben. Mocht je een kas hebben dan kun je al wel starten. Heb je, net zoals ik, een moestuin zonder kas dan moet je echt nog eventjes wachten.

Eind februari en ook begin maart kan het nog verraderlijk koud zijn. Mocht je in deze periode zaden buiten zaaien die niet ontkiemen met koude temperaturen dan gaat het mis en zal er weinig te oogsten zijn dit seizoen.

De grote vraag is dan ook, wanneer kan ik nou eigenlijk beginnen met zaaien? Ik kan hier natuurlijk niet zomaar antwoord op geven. Het hangt namelijk heel erg af van verschillende factoren. Zoals ik net aangaf, is het weer en vooral de temperatuur een van die factoren. Dit zorgt ervoor dat de bodem echt nog te nat, te vast of te koud is om überhaupt in de tuin bezig te zijn. Daarnaast is het ook goed om te weten wat je precies wilt gaan zaaien. Is dit sla of zijn dit tomaten? Sla kun je namelijk in de maand maart al binnen voorzaaien om ca. 4 weken later uit te planten. Tomaten daarentegen mogen echt pas nadat de vorst uit de grond is (half mei) uitgeplant worden in de volle grond.

“Wanneer kan ik nou eindelijk beginnen met zaaien? “

Tip

Een tip, kijk altijd achterop de verpakking van de zaden. Daar staat alles op wat je wil weten, de juiste kiemtemperatuur en ook welke periode binnen voorgezaaid, buiten gezaaid of buiten uitgeplant moet worden. Gooi de verpakkingen van zaden dus niet zomaar weg, maar bewaar deze goed en plak ze desnoods in een boekje waar je alles in bijhoudt.

IN MAART TE ZAAIEN

Hou het weer goed in de gaten. Het is soms beter om wat later te beginnen. Dit zorgt ervoor dat je aan het eind van het seizoen een grotere oogst hebt 🙂
Buiten zaaien in begin maart: spinazie, doperwten, tuinbonen, sugarsnaps
Buiten planten in begin maart: plantuitjes
Buiten zaaien vanaf half maart: stengelui, prei, wortels, bietjes, radijsjes, pastinaak, rucola, pluksla
Binnen zaaien vanaf half maart: paprika, tomaten

Zoals je ziet, is er echt al wat te doen. Volg de natuur, ieder jaar word je er handiger in!

Stadstuinieren: Blog februari, Floor Korte